Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så undviker du fel på bilen

Att besikta bilen är en fråga om trafiksäkerhet. Stationschef David Pettersson berättar vilka de vanligaste anmärkningarna är och hur de kan förebyggas.
Motor. • Publicerad 23 april 2020
David Pettersson, stationschef på Besikta, berättar att besiktningstekniker är certifierade och den certifieringen förnyas vart fjärde år. Om de inte uppfyller kvalitetskraven kan de bli av med certifieringen.
David Pettersson, stationschef på Besikta, berättar att besiktningstekniker är certifierade och den certifieringen förnyas vart fjärde år. Om de inte uppfyller kvalitetskraven kan de bli av med certifieringen.Foto: Stina Pettersson

Det har funnits en bild av att personalen på besiktningen är ute efter att sätta dit kunderna och många är nervösa inför besöket. David Pettersson, stationschef på Besikta bilprovnings verksamheter i Karlshamn, Ronneby och Karlskrona, menar att de inte alls är ute efter att sätta dit någon.

– Kunderna är viktiga för oss, säger han.

Annons

Det har också hänt mycket med branschen sedan monopolet försvann.

– Det känns som att det har blivit en kvalitetsökning i branschen. Här jobbar vi mycket med att ge kunderna tid. Förr var det mer löpande band, säger David.

Tidigare var stationerna oftast helt fullbokade och personalen anpassad efter antalet bokningar, vilket resulterade i att de inte hade tid för kunderna.

– Nu kan vi det och har mer tid för frågor, säger han.

Dessutom får kunderna gärna vara med under besiktningen. Då kan de få tips om saker de inte får anmärkning på men som är på väg att bli dåligt, till exempel däck som är godkända men som ändå borde bytas eftersom de börjar bli dåliga.

– Vi vill gärna lära ut. Vi är inte ute efter att sätta dit någon. Allt handlar om trafiksäkerhet och miljö, säger han.

Personalen har även börjat köra in fordonen om kunderna önskar det eftersom många känner sig osäkra. David tycker inte att det är något att skämmas för eftersom det är lite knepigt.

Att vi besiktar bilen handlar om trafiksäkerhet.

– Det många inte tänker på är att vi gör det för att hitta fel innan det händer en olycka. Vi jobbar förebyggande. När du själv märker att något är fel kanske det är försent, säger han.

David berättar att många inte förstår varför vi besiktar eftersom det inte sker många olyckor i Sverige. Men han menar att det just är besiktningen som minskar risken för olyckor.

Annons

Inför besiktningen är det bra om bilen är ren och tom på saker. Den behöver inte vara nytvättad men har du till exempel en hundbur i den är det bra att lägga fram varningstriangeln för att underlätta kontrollen. De som har en dragkrok som går att ta bort missar ofta den.

– Även om du inte använder den ska den kontrolleras.

En del har aldrig använt den eftersom de inte vet hur de ska göra. Då visar gärna personalen det.

Fel som är vanliga vid besiktning rör ofta däck, bromsar och lampor. Däcken är då ofta för slitna. Felen på lamporna är mindre farliga. Det handla många gånger om att ägaren har bytt en lampa själv utan att göra det på ett korrekt sätt. Det kan bland annat resultera i att det för andra förare ser ut som att bilen har helljuset på trots att den kör med halvljus.

När det gäller bromsarna är det vanligaste felen att förarna inte använder dem särskilt mycket. Kör du lugnt behöver du inte använda bakbromsarna i någon större utsträckning, vilket kan göra att de börjar kärva eller att det blir beläggning på någon av bromsskivorna. David råder dig att göra rejäla inbromsningar, på rätt ställen, ibland för att undvika problemet.

Något många inte har koll på är att besiktningsperioderna ändrades år 2018. Nu har du 14 månader på dig från och med förra gången du besiktade bilen.

– Många upplever det som bättre och enklare. Sedan kan du även besikta när och hur ofta du vill. Upplever du oljud eller bekymmer kan du kolla upp det. Det är lite friare i dag. En del besiktar oftare i dag för att de kan.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons