Så många besökte Flygdagen i Kallinge
Här saknas innehåll
Här saknas innehåll
Här saknas innehåll
– Jag har precis fått siffran. 31 200. Den är preliminär, säger Helene Nyberg, informationschef på F17.
Försvarsmakten var tydliga med att det var svårt att uppskatta hur mycket folk som skulle dyka upp på F17. Senast det begav sig i Kallinge, 2014, lockade man 40 000 åskådare. Förra året i Uppsala flockades hela 140 000 personer.
Det är inte helt lätt att kategorisera Flygdagen som evenemang. Förutom den tryckande hettan och det stora folkhavet är det bestående intrycket hur förvånansvärt naturligt beväpnade militärer och toppmoderna stridsflygplan kan samsas sida vid sida med barn som leker fiskdamm ihop med flygets dykare.
– Vi är mest här för barnens skull. Men det är roligt att det händer något i bygden. Nu fick man äntligen chansen att komma in på F17 och få en bild av vad det är som mullrar ovanför ens huvud. Det är häftigt, säger Hanna Wieselblad från Ronneby efter att hennes dotter Hollie precis tagit sig igenom en krävande hinderbana.
Bara några hundra meter bort står Tommy Pettersson, flottiljchef sedan maj månad.
– Det här är underbart. Jag känner en sådan lycka och en stor stolthet över att få visa upp vad F17 som garnison kan åstadkomma.
Även om det numera sker alltmer sällan är F17:s nya chef fortfarande aktiv pilot. Och hans ”callsign” avslöjades under Flygdagen.
– Mitt ”callsign” är Timber. Det kommer från en incident 1994. Jag var uppe i övre Norrland och flög med ett Viggenplan och kom lite för lågt. Så jag kapade några trädtoppar där. Men det var aldrig någon större fara.
Viggen var ett av ett 20-tal olika flygplan eller helikoptertyper som visades upp i luften under flygdagen. Lägg därtill alla utställningar på marknivå. Trots spektakulära stridsscenarion med bomber och pyroteknik samt prisbelönta finska uppvisningspiloter var huvudnumret förstås nya Gripen E:s första framträdande i offentligheten.
– Det här är en jätteviktig investering för det svenska försvaret. Gripen E är nästa generations plan som kommer att vara relevant även på 2030- och 2040-talet, säger generalmajor Mats Helgesson, chef för det svenska flygvapnet.
Planen som visades upp i Kallinge är provflygplan. Tidigt 2020-tal kommer de första att komma ut i förbanden.
– Vi har ett kommande försvarsbeslut som naturligtvis påverkar mycket. Men vi kommer att ha kvar ett antal äldre Gripenplan, vilket är jättebra. Sen får vi se var de nya planen ska placeras.
Kan du lova Blekingeborna att F17 kommer att få ta del av de nya planen?
– Det är inte alls osannolikt. Jag kan naturligtvis inte lova någonting. Men det vore väl konstigt om de inte landade här då och då?
Beskriv vad F17 betyder för det svenska flygvapnet?
– Det går inte att beskriva utan att beskriva vad den här regionen betyder. Det här är en strategiskt viktig region, det sydöstra hörnet. Åker du 90 mil österut härifrån är du i Ukraina. Där är det krig.