Rubricerat som trolöshet mot huvudman
– Med den rubriceringen är det inlagt hos oss, säger åklagaren Malin Niklasson som fått fallet på sitt bord.
Polisens förundersökning inleddes på onsdagseftermiddagen och kommer att ledas av bedrägeribrottsgruppen.
I nuläget kan varken polisen eller åklagarkammaren se någon misstänkt person i ärendet.
– Jag kan i alla fall inte se någon misstänkt person här hos mig. Sen om det beror på att man inte identifierat någon eller att det bara inte är kopplat än, det kan jag inte svara på, säger Niklasson.
Rubriceringen är alltså just nu trolöshet mot huvudman, men den kan komma att ändras.
– Det är inte jag som satt den. Sen vet jag inte om det kommer från anmälaren, polisen eller Ekobrottsmyndigheten där ärendet också var en vända.
Ja, varför hamnade det där och vände?
– Svårt att säga. Antagligen tyckte anmälaren att det handlade om ekobrott.
Det höll alltså inte Ekobrottsmyndigheten med om utan skickade raskt vidare fallet till polisen i region syd.
Malin Niklasson har ännu inte hunnit läsa in sig och kan därför varken svara på frågor om brottstid, gärningsbeskrivning eller eventuella summor.
– Den här typen av brott är inte prioriterade hos oss och vi har väldigt mycket att göra. Jag kommer förmodligen inte hinna titta på det den här veckan. Men nästa vecka hoppas jag kunna läsa igenom det.
Trolöshet mot huvudman innebär i korthet att en person som fått förtroendet att sköta ekonomiska eller rättsliga angelägenheter åt en person eller företag, i det här fallet kommun, missbrukat sin ställning och orsakat skada för huvudmannen.
Ronneby kommun har tidigare släppt ett pressmeddelande där man uppgett att det handlar om upphandlingar som gynnat enskilda personer. Den anmälan grundar sig på en fördjupad utredning som i sin tur initierades av granskningen av upphandlingarna vid Knut Hahnskolans handelsprogram. Det misstänkta brottet gäller dock inte utbildningsförvaltningen, som då var under lupp. I det fallet gjordes aldrig någon polisanmälan.