Ronnebys flyktingar kan få bostad på landet

RONNEBY Artikeln publicerades
Rebecka Jirle och Anna Eriksson kommer att vara ansikten utåt i det nya integrationsprojektet. De kommer att besöka byarna i kommunen och inventera tillgången på tomma hus.
Foto:sanna nilsson
Rebecka Jirle och Anna Eriksson kommer att vara ansikten utåt i det nya integrationsprojektet. De kommer att besöka byarna i kommunen och inventera tillgången på tomma hus.

Nyanlända flyktingar ska matchas med lediga bostäder och jobbmöjligheter på landsbygden.

– Det kan bli ett bra liv för både asylsökande och för byarna.

Integrationssamordnare Sabina Bico berättar att Ronneby är en populär kommun bland nyanlända.

Men nu börjar bostäderna ta slut i Ronneby tätort. Och det gäller för alla som söker bostad.

– Landsbygden avfolkas samtidigt som det är trångt i städerna. Kan vi få in nyanlända flyktingar i de tomma husen ger vi människor chansen till ett bra boende och skapar samtidigt nytt liv i byarna, säger Sabina Bico.

  I år har Ronneby kommun tagit emot 130 asylsökande. Förra året kom 600 och 2014 tog Ronneby emot drygt 400.

  Sabina Bico uppskattar att kommunen når upp i ungefär samma volymer innan årets slut. Och utifrån den situationen har kommunen startat sitt nya integrationsprojekt på landsbygden.

  – Vi letar efter lägenheter, hus eller sommarstugor som inte är bebodda men som har en god boendestandard, säger Anna Eriksson som arbetar i projektet utifrån Blomstrande bygden och är ansvarig för att inventera bostäder på landet.

  Kommunen har projektanställd två personer som ska ansvara för samordningen mellan föreningar på landsbygden, integrationsenheten och arbetsmarknaden.

  – Målet är att få våra nya invånare att stanna och utveckla kommunen och landsbygden. Vi kommer att matcha deras kompetenser och intressen med aktiviteter som finns i de olika byarna, säger Rebecka Jirle, projektledare för Integration på landsbygden.

  I projektet ingår även ett grundligt informationsarbete. Den informationen går i två led och bygger på att sprida kunskap om vad det innebär att hyra ut sitt hus som flyktingbostad. Och samtidigt att berätta för de nyanlända vad det innebär att bo på landsbygden.

  – Vi vet att många av de nyanlända kommer från länder där landsbygden inte är så utvecklad. De har med sig en bild av landsbygd som inte stämmer med den svenska, säger Sabina Bico.

  Projektet påbörjas i september och pågår även nästa år. Kommunen har fått 419 000 kronor i projektpengar.