GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ronnebybo blir chef för omtalat äldreboende

Marie Henriksson har pendlat långväga till sina jobb de senaste 30 åren.
Nu blir hon verksamhetschef för Attendos nya vård- och omsorgsboende i hemstaden.
70 nya arbetstillfällen utlovas.
RONNEBY • Publicerad 26 september 2019
Marie Henriksson ska leda verksamheten vid Attendos nya vård- och omsorgsboende i kvarteret Kilen.
Marie Henriksson ska leda verksamheten vid Attendos nya vård- och omsorgsboende i kvarteret Kilen.Foto: Christian Hylse

Att Kilenområdet bakom järnvägsstationen håller på att förvandlas till ett bostadsområde har inte undgått någon i Ronneby. Visst finns här fortfarande företagsverksamhet, Call 4 U och Orbit One, exempelvis, men under torsdagens taklagsfest för Attendos vård- och omsorgsboende berättade kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) om en seg start.

– Men nu är vi här och har någonting konkrt att bjuda på. Ronneby kommun har kämpat sedan slutet av 90-talet på att förvandla ett klassiskt industriområde till bostadsområdet och det har varit segt från och till.

Marie Henriksson, som jobbat inom Attendo de senaste tio åren, fick tidigt frågan om hon ville leda verksamheten i hemstaden. Hon var inte sen att tacka nej. Det var dags att sluta pendla till och från Växjö varje dag.

– Jag har inte jobbat i Ronneby på 30 år. Nu får jag cykelavstånd till jobbet och får vara med och skapa någonting helt nytt. Till att börja med ska vi anställda 50 till 70 personer. Det här huset ska vara bemannat dygnet runt, året om, säger hon till BLT.

Redan till sommaren flyttar de första hyresgästerna in i trygghetslägenheterna. Det finns med andra ord lite att fixa innan dess.
Redan till sommaren flyttar de första hyresgästerna in i trygghetslägenheterna. Det finns med andra ord lite att fixa innan dess.Foto: Christian Hylse

Det officiella namnet på boendet blir Attendo Fridhemsvägen. Huset kommer att bli toppmodernt när allt är färdigt och rymma både äldreboende som hyresrätter i form av trygghetsbostäder.

Flera står redan i kö till hyresrätterna.

– Verksamhetens profil blir utevistelse och trädgård. Vi ska bygga en härlig parkmiljö runt hela huset och där ska de boende kunna sitta och dricka eftermiddagskaffe i bersån. Eller plocka frukter och bär i trädgårdarna.

Högst upp i byggnaden ska en stor inglasad atriumgård byggas.

– Vi ska även ha ett rum med sol- och sandmiljö, där de boende kan sitta och sola. De som blir äldre i dag är vana vid att resa och dessutom är det viktigt med ett extra tillskott av D-vitaminer, säger Marie Henriksson.

Attendo bygger just nu vård- och omsorgsboende på flera platser i Sverige.

– Vi bygger boenden som tillsammans kommer rymma runt 1 000 personer. I Ronneby har vi platser för 77 äldre.

Fler bostäder byggs i kvarteret Kilen under de kommande åren.
Fler bostäder byggs i kvarteret Kilen under de kommande åren.Foto: Christian Hylse
Fakta

Attendo Fridhemsvägen

Typ av boende: Äldreboende och trygghetslägenheter i en fyra våningar hög byggnad.

Antal lägenheter: 77 stycken lägenheter varav 54 äldreboendeplatser och 23 trygghetslägenheter.

Anställda: Mellan 50 och 70 anställda ska bemanna verksamhet dygnet runt, året runt.

Byggstart: Januari 2019.

Inflyttning: Sensommaren 2020.

Kostnad: 277 miljoner kronor.

Övrigt: Boendet är ett livstilsboende med inriktning på utevistelse och trädgård. Gemensamhetsutrymmen ska inbjuda till social samvaro. I trädgården erbjuds promenadstråk, grillplats och utegym.

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.