GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Pappa häktad – ville könsstympa döttrarna

Mannen, som greps i Ronneby i helgen, har häktats för ett mycket ovanligt brott i Sverige, stämpling till brott mot lagen med förbud mot könsstympning av kvinnor.
Han misstänks för att vilja könsstympa sina två döttrar som båda är under 13 år.
Ronneby • Publicerad 11 december 2017
Blekinge Tingsrätt häktade under måndagen en pappa misstänkt för att vilja könsstympa sina två döttrar.
Blekinge Tingsrätt häktade under måndagen en pappa misstänkt för att vilja könsstympa sina två döttrar.Foto: Marcus Palmgren

Vid polisingripandet mot mannen under helgen var brottsrubriceringen olaga hot och misstanke om misshandel, eller någon typ av våld mot två kvinnor. Men bakom den rubriceringen dolde sig ett helt annat brott – en pappa i 40-årsåldern som nu misstänks för att ha för avsikt att låta sina två små flickor bli könsstympade.

Men mannen kom inte så långt i sin eventuella planering. Hans hustru räddade flickorna genom att kontakta polisen.

– Det är helt klarlagt att mamman inte vill gå med på att döttrarna ska könsstympas och hennes utväg för att stoppa detta var att vända sig till polisen, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström.

Familjen kommer från ett afrikanskt land och pappan berättade under häktningsförhandlingen och i förhör att han känner sig tvingad att se till att flickorna könsstympas.

– Han förnekar brott och hävdar att han är utsatt för påtryckningar från släkten i hemlandet, säger Lena-Marie Bergström.

Dessa påtryckningar ska handla om att han själv kommer att råka illa ut om han inte ser till att flickorna omskärs enligt släktens traditioner.

Hans advokat Tommy Nilsson bekräftar att pappans försvar bygger på han inte egentligen vill begå brottet, men att han inte har något val på grund av hotfulla krav.

– Jag kan inte uttala mig i detalj om målet, men min klient förnekar brott och vi överväger om vi ska överklaga häktningen, säger advokat Tommy Nilsson.

Åklagaren hade även begärt att mannen skulle häktas för olaga hot och förberedelse till brott mot lagen med förbud om könsstympning av kvinnor. Men Blekinge Tingsrätt avvisade dessa två punkter.

Pappan häktades på sannolika skäl misstänkt endast för stämpling till brottet könsstympning.

Kammaråklagare Lena-Marie Bergström har aldrig tidigare utrett ett sådant brott. Och det samma gäller även förundersökningsledaren på polisen Helene Svedberg.

– Den typen av brott kommer ju sällan till polisens kännedom. Vi har haft andra brott som tangerat hedersrelaterat våld. Men aldrig detta, säger hon.

Om mannen åtalas och döms för sitt brott kan det ge fängelse. Men hur länge vill åklagaren Lena-Marie Bergström inte spekulera i.

– Ett fullgånget brott mot lagen om könsstympning mot kvinnor kan ge mellan två och fyra års fängelse, säger hon.

Kommer brottspunkten om förberedelse för könsstympning att följa med i utredningen även om mannen inte häktades på den punkt?

– Vi har beslagtagit mannens telefon och dator för att se vilka sökningar och kontakter han tagit. Sedan får vi se om det kan leda till att vi kan gå vidare med nästa steg – förberedelse till brott mot lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor, säger åklagare Lena-Marie Bergström.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.