1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

På vandring i Ronnebys förflutna

"Där sålde de ju bildelar och där låg ett konditori".
"Där har man varit på skolbesök många gånger och druckit mjölk".
Många gamla minnen väcktes till liv hos de som följde med på nostalgisk vandring i centrala Ronneby.
Ronneby • Publicerad 27 juli 2013
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Hit till nuvarande Ronneby Guldsmide, som förr var Juvelerare Olssons butik, smög Ronnebyborna vid juletid för att kika in och inspireras av hur han hade julpyntat, berättar guiden Jane Betts.
Hit till nuvarande Ronneby Guldsmide, som förr var Juvelerare Olssons butik, smög Ronnebyborna vid juletid för att kika in och inspireras av hur han hade julpyntat, berättar guiden Jane Betts.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Mäklarhuset i korsningen Prinsgatan/Karlskronagatan som förr var Oskar Nilssons herrekipering.
Mäklarhuset i korsningen Prinsgatan/Karlskronagatan som förr var Oskar Nilssons herrekipering.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Här har många njutit av trevliga fikastunder när konditori Fenix låg i lokalerna.
Här har många njutit av trevliga fikastunder när konditori Fenix låg i lokalerna.Foto: Patric Söderström
Vid borgmästaregården i Ronneby får gruppen påhälsning av kända Ronnebyprofilen och borgmästaren Ernst Flensburg och hans fru Anna som berättar om tidiga 1900-talets Ronneby. Ett inslag som Ronneby Folkteater står för.
Vid borgmästaregården i Ronneby får gruppen påhälsning av kända Ronnebyprofilen och borgmästaren Ernst Flensburg och hans fru Anna som berättar om tidiga 1900-talets Ronneby. Ett inslag som Ronneby Folkteater står för.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
När guiden Jane Betts börjar berätta om Oskar Nilssons herrekipering vet hon inte att dess före detta ägare, Jan-Olof Harrysson, är en i sällskapet. Han kompletterar därmed hennes information om butiken. Besökarna får bland annat lära sig att det var Oskar Nilsson som tog Lee-jeansen till Sverige.
När guiden Jane Betts börjar berätta om Oskar Nilssons herrekipering vet hon inte att dess före detta ägare, Jan-Olof Harrysson, är en i sällskapet. Han kompletterar därmed hennes information om butiken. Besökarna får bland annat lära sig att det var Oskar Nilsson som tog Lee-jeansen till Sverige.Foto: Patric Söderström

Turistbyrån erbjuder i år nostalgiska vandringar som tar med besökarna tillbaka till 1900-talets Ronneby. En vandring där tanken är att besökarna själva ska fylla i med egna kunskaper och minnen, vilket många också gjorde när BLT följde med på en vandring.

– Här låg Oskar Nilssons herrekipering som stängde för bara några år sedan, berättar guiden Jane Betts när gruppen samlas utanför lokalen där Mäklarhuset nu ligger.

– Jo det var jag som hade butiken, säger Jan-Olof Harrysson, som råkar gå med på guidningen, och får hela gruppen att skratta.

– Jag tog över den av Oskar Nilssons son Karl-Erik, 1980 och hade den fram till för ett par år sedan. En kul sak är faktiskt att Oskar Nilsson var den första som började sälja Lee-jeans i hela Sverige om jag minns rätt. Det var efter att han hade varit i USA, berättar Jan-Olof Harrysson.

Han är inte den enda före detta herrekiperingsägaren som är med på vandringen. När turen kommer till Elkå är det dags för Erik Månsson att göra sig tillkänna.

– Jo jag drev det i många år så vi var konkurrenter, eller kollegor kanske man ska säga, säger Erik Månsson.

Det är egentligen inte så konstigt att två herrekiperingsägare finns med på vandringen. Ronneby var nämligen väldigt rikt på herrekiperingar förr. År 1950 fanns det hela nio stycken.

– Det är på grund av Brunnen som de klarade sig, för det drog hit mycket folk. Och när de var här ville de ju åka in och handla, förklarar Jane Betts. I dag finns det bara en renodlad herrklädesbutik kvar i Ronneby.

Turen fortsätter längs Ronnebys gator, förbi gamla Tingshuset, borgmästaregården, Audio video som förr var Nya järnboden. Förbi övre västra sidan av torget som en gång var stadshotell och den indiska restaurangen som förr var Berglings bokhandel.

– Något som är speciellt för Ronneby är att många äldre hus är trähus som man sedan har lagt revetering utanpå. Så att det ser ut som det är sten, berättar Betts.

Vissa hus är dock betydligt yngre, som betonghuset där Elit ligger i dag. Det verkar dock inte uppskattas lika mycket av sällskapet som de äldre husen.

– Jag tycker många av de nya byggnaderna är gräsliga. Det ser ut som att man bara har slängt upp det, till skillnad från de gamla husen som man ser att de har lagt ner tid på, säger Sussi Thuré som är med på guidningen.

"Undra om folk kommer att gå sådana här vandringar i Ronneby om några hundra år", frågar sig någon i sällskapet.

Ja troligtvis. Men om de framtida Ronnebyborna kommer att tycka bättre om de byggnader som i dag räknas som nya, det återstår att se.

Sarah Rätzer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.