GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ronneby

Ögonvittnen: ”Vi hörde en smäll”

Ögonvittnen berättar nu om vad de såg kring Jas-kraschen.
– Vi hörde en smäll, rätt ordentlig. Men vi tänkte inte så mycket på det då. Det händer ju att det hörs höga ljud från flygplanen, vi är ju nära flygfältet, berättar Nora Borris som tillsammans med Barbara Matche befann sig i ett sommarhus i närheten av haveriplatsen norr om Möljeryd.
Ronneby • Publicerad 21 augusti 2018
Jas 39 Gripen (arkivbild)
Jas 39 Gripen (arkivbild)Foto: Anders Wiklund/TT

De kände av brandlukt, och undrade om det var en ny skogsbrand. Men de satte inte det ena i samband med det andra då. Lite senare gav de sig i väg med bil och körde mot Eringsbodavägen. Där kom de fram till en av vägspärrarna, fast inifrån det avspärrade området. Först då fick de veta vad som hänt och att det var ett stridsflygplan som kraschat i oländig terräng i skogen.

– Det visste vi inte, säger de, när BLT träffar dem vid vägkanten, där de stannat till och följer händelseutvecklingen.

Vägspärren som bevakades av polis ligger cirka 500 meter till 1000 meter från nedslagsplatsen. Flygplanet ligger i svårtillgänglig terräng och röken från den är ohälsosam. Några av poliserna vid spärren var utrustade med gasmask inledningsvis.

Vid lunchtid hade räddningstjänsten ännu inte kunnat komma fram till platsen. En överflygning gjordes med hjälp av polishelikopter och en begäran gjordes om hjälp med vattenbombning. Branden i skogsområdet kunde begränsas till en mindre yta.

Hjortuppfödaren Hans-Åke Johansson som bor i Möljeryd rusade i väg när han hörde att det brann någonstans i skogen kort efter haveriet.

– Jag blev rädd att det var en skogsbrand som brutit ut. Sedan hörde jag om planet. Det var skönt att det gick bra för piloten, säger Hans-Åke Johansson.

Barbara Matche och Nora Borris kom rätt in i händelsernas centrum när de körde ut vid en av vägspärrarna närmast nedslagsplatsen norr om i Möljeryd.
Barbara Matche och Nora Borris kom rätt in i händelsernas centrum när de körde ut vid en av vägspärrarna närmast nedslagsplatsen norr om i Möljeryd.Foto: Marcus Palmgren

Adam Jansson i Karlskrona var på flygplatsen i Ronneby för att hämta en person ungefär 20 minuter före kraschen, berättar han för SVT Nyheter Blekinge.

– Jag såg att de höll på att öva överflygningar med Gripenplanen. De gjorde många upprepade överflygningar och jag filmade när de kom in, susande lågt. De gör det ibland för att öva inflygningar och så viker de av alldeles innan de landar, och så sticker de iväg igen och cirklar, säger han till TT.

Först när han kom hem till Karlskrona läste han att ett plan kraschat alldeles efter att han lämnat platsen.

– Jag är glad över att det gick bra för piloten i alla fall.

Åke Harrysson, som bor i närheten av nedslagsplatsen norr om Möljeryd, säger till TT:

– Jag stod ute och snickrade, då hörde jag en dov men ändå bastant knall. Då gick jag ut på gården och tittade. Då såg jag och hörde helikoptern. Den hörde jag nästan direkt efter smällen, den var där inom någon minut.

Såg du något av kraschen?

– Nej det kunde jag inte, det var träd emellan. Men jag hörde ju helikoptern köra runt runt och sedan såg jag även rök och då tänkte jag att de släckte en brand, säger Åke Harrysson.

Hur långt ifrån dig slog planet ner?

– Det är svårt att säga men det kan vara mellan 500 och 600 meter, säger Åke Harrysson.

Sten-Åke Andersson bor alldeles i närheten av nedslagsplatsen. Inkörningsbanan för flygplanen ligger precis jämte hans gård norr om Möljeryd och han är därför van vid att Jas Gripen flyger ovanför huvudet. Sten-Åke såg inte kraschen men hörde den väl.

– Det var en duktig smäll, ändå hade jag hörselskydd och traktorn i gång men det small som förjordat. Sedan körde jag bort till min far, han var lite längre bort. Sedan gick vi och letade efter om det var någon som skjuter, och då såg vi världens rökmoln. Då ringde jag 112, säger Sten-Åke Andersson till TT.

Hur nära var det?

– Jag såg att det rök inom min mark eller på gränsen till grannmarken.

Åkte du till platsen?

– Nej, nej. Polisen var rätt snabbt här och stoppade oss. Det är ett militärt skyddsområde nu som ingen får komma nära.

Hur känns det att ett Jas Gripen-plan slagit ner så nära dig och ditt hem?

– Det ska du veta att jag är väldigt skärrad. För den nionde juli brann mitt bostadshus upp. Då försvann allting. Och sedan skogsbränder och sådant här, jag har 160 hektar skog. Jag är livrädd att det ska starta en skogsbrand.

– Vad jag vet nu så har de släckt skogsbranden men planet brinner fortfarande lite grann under kontrollerade former. Det är väldigt nervöst nu. Det är för mycket hela tiden.

TT
Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.