1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ny utredning görs efter allvarlig kritik om låsta dörrar

Ronneby kommun har fått allvarlig kritik av Socialstyrelsen för låsta dörrar inom demensvården.
Kritiken som är en uppföljning av en tidigare inspektion utreds nu på omsorgsenheten.
Ronneby • Publicerad 15 september 2010

Två utredningar görs om demensvården i Ronneby. Den ena gäller nattbemanningen på Olsgården i Kallinge. Den andra görs efter Socialstyrelsens beslut om allvarlig kritik mot låsta dörrar vid Ågårdsbo i Ronneby och Ålycke i Johannishus.

Omsorgsnämnden har fått sex veckor på sig att åtgärda bristerna som Socialstyrelsen påpekat. På demensboendet Ågårdsbo är avdelningsdörrarna stängda med kodlås och de demenssjuka har bara begränsade möjligheter att röra sig fritt. Det jämställs av Socialstyrelsen med frihetsberövande eller inlåsning, och följer inte lagstiftningen.

Kritiken är en uppföljning av en tidigare inspektion som länsstyrelsen gjorde 2008 vid Ågårdsbo och Ålycke. Ronneby kommun fick kritik, som skulle åtgärdas under 2009. Men när en oanmäld inspektion gjordes på Ågårdsbo i maj i år, fanns de låsta dörrarna kvar.

– Jag vill inte föregripa de utredningar som görs, men vi kommer att återkomma med våra svar så snart vi är färdiga. Vi kommer att redovisa vår uppfattning, vad vi gör och har gjort, säger Bo Johansson (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.