GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nu ska Ronnebys dricksvatten skyddas

Såväl kommuninvånarna som beslutsfattarna har tagit vattentillgången för given.
Men torrperioderna kommer att bli fler i framtiden.
Därför letar Ronneby kommun letar nya vattentäkter efter sommarens stora vattenbrist.
Det är en av flera åtgärder i kommunens första stora vattenförsörjningsplan.
Ronneby • Publicerad 22 januari 2018

Det kommer att bli brist på vatten även i framtiden. Därför tar Ronneby kommun nu fram sin första stora vattenförsörjningsplan.
Det kommer att bli brist på vatten även i framtiden. Därför tar Ronneby kommun nu fram sin första stora vattenförsörjningsplan.Foto: Bengt Pettersson

I korthet handlar det om att kommunens vattenförsörjning ska framtidssäkras, men bakgrunden är upptäckten av det gifta ämnet PFAS i Kallinge december 2013 och den senaste sommarens akuta vattenbrist.

Vattenförsörjningsplanen är kommunens första stora planeringsdokument av detta slag och tanken är ett första steg mot att skydda och säkra dricksvattenresurserna för framtiden.

Det är också en gedigen åtgärdslista som kommunen i samarbete med konsultföretaget WSP Environmental tagit fram.

• Riskanalyser ska göras för alla prioriterade resurser när det gäller vattentäkter.

• Karlsnäs ska bli ett vattenskyddsområde och skyddsområdet för Johannishusåsen, Listersjön och Listerbyån ska ses över.

• Möjligheterna att spara och återanvända vatten ska analyseras.

• Reservvattenförsörjningen ska ses över.

• Samarbetet över kommungränserna, i det här fallet Tingsryd, Karlshamn och Karlskrona kommun ska utvecklas och utökas.

• En gedigen riskanalys ska genomföras med fokus på prioriterade vattenresurser.

Och sist men inte minst ska kommunledningsförvaltningen ta fram en nödvattenplan.

Allt för att undvika att kommunen står utan dricksvatten under en längre period med torka.

Ronneby kommun första planeringsverktyg för framtidens vattenförsörjning ska bli ett ”levande dokument” och revideras efter hand, med målet är tydligt - att nyttja de resurser som finns och säkra vattentillgången för många kommande generationer.

Vattenverket i Brantafors.
Vattenverket i Brantafors.Foto: Christian Hylse

Många andra kommuner har också upprättat vattenförsörjningsplaner med hänsyn till framtida klimatförändringar. I dag utgörs nio procent av Sveriges yta av sjöar, men vi använder endast 0,5 till 1 procent av allt tillgängligt sötvatten. Det har gjort att många tar tillgången på vatten som en självklarhet. Det ska bara komma rent dricksvatten i våra kranar.

Samtidigt har de senaste årens vattenbrist, främst på Öland och Gotland, men även i Ronneby och Blekinge, blivit en varningsklocka.

– Utöver vattenbrist har även flera händelser där kommunalt dricksvatten blivit obrukbart på grund av föroreningar uppmärksammats. Ett exempel är förekomsten av PFAS i en av Ronneby kommuns vattentäkter, men även kommande klimatförändringar hotar tillgången, säger Saskia Eriksson på WSP Environmental som i samarbete med Ronneby kommun ligger bakom vattenförsörjningsplanen.

I dag finns flera täkter som kan bli obrukbara om några år, Kasekulle vid Johannishusåsen är en, det centrala Bredåkradeltat en annan och Bräkneåsen i Bräkne-Hoby en tredje. Stora Skälen i de nordöstra kommundelarna samt en av kommunens viktigaste vattentäkter, Listersjön, riskerar också att inte uppnå ”god status” som leverantör av färskt dricksvatten.

Just nu är 25 200 kommuninvånare anslutna till det kommunala dricksvattennätet. Det ger en anslutningsgrad på 87 procent. Resterande 13 procent får dricksvatten via egen brunn eller en samfällighet.

Trenden är en befolkningsökning även i Ronneby, vilket ställer allt högre krav på en säker och god vattentillgång. Prognosen är en ökning på 7 procent vilket skulle ge 27 000 anslutna invånare år 2035. Och ju fler folk, desto mer vatten behövs. Därför står också nya vattentäkter högt bland prioriteringarna.

Vattentäkterna i Hjälmsa och Eringsboda kommer sannolikt inte att hålla kvalitetskraven länge till och där letar Miljöteknik efter nya täkter. I Eringsboda har nya brunnar borrats och i Hjälmsa finns nya brunnar på plats, men anläggningsarbetet har inte påbörjats.

Läs mer:

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.