1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Naturbruksgymnasiet sätter lås på djurens stall nattetid

Naturbruksgymnasiet börjar låsa om sina djur nattetid.
Skärpt bevakning ska också införas för att hindra nya vattensprutningar och andra skador på djuren.
Ronneby • Publicerad 12 mars 2013
Foto: JUREK HOLZER / SvD / SCANPIX

Korna och grisarna kunde flytta på sig. Och det gjorde de också när de nattliga besökarna började spruta vatten på dem från en brandpost.

Men några av dem hann bli nedblötta innan de sökte sig in bland de andra djuren.

–?Det här handlar om etik mot djur och om djuren. Vi ser allvarligt på det, säger Bosse Börjesson, ansvarig driftschef på Hoby lant- och skogsdrift på Naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby.

Från och med nu kommer djurstallarna att bommas till så att inte obehöriga kommer in i dem. Skärpt bevakning och ronder ska också införas.

–?Vi tror att det är något pojkstreck. Men att skoja på djurens bekostnad är beklämmansvärt, säger Bosse Börjesson.

När djurskötare kom till stallarna tidigt på lördagsmorgonen var det blött på golvet. Därefter upptäcktes blöta djur, en tömd brandsläckare, en insparkad kattlucka och brytskador på låsta utrymmen. På något ställe har inbrottsförsöket lyckats och den eller de natt­liga besökarna har varit inne på ett kontor.

–?Där finns en mycket gammal dator, så den ville de nog inte ha. I alla fall har vi inte kunnat se att något skulle vara stulet, säger Bosse Börjesson.

Polisen kontaktades under helgen för anmälningar om inbrott och misstänkt djurplågeri. En teknisk undersökning har gjorts på platsen och resultaten inväntas nu från den.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.