GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Miljöteknik välkomnar PFAS-beslut

För Miljötekniks vd Peter Berglin var Högsta domstolens beslut om PFAS-utredningen förra veckan väntat. ”Det blir ett viktigt avgörande för oss.”
Ronneby • Publicerad 18 december 2017
Miljötekniks vd Peter Berglin ser Högsta domstolens beslut som väntat.
Miljötekniks vd Peter Berglin ser Högsta domstolens beslut som väntat.Foto: Ann-Marie Andersson

Högsta Domstolen beslutade förra veckan, som BLT tidigare har rapporterat om, att utreda vilken lag som är tillämplig. Å ena sidan hävdar kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik att vattentjänstlagen är tillämplig.

PFAS-föreningen å sin sida, vill att Högsta domstolen prövar om produktansvarslagen ska tillämpas.

Högsta domstolen ger prövningstillstånd att utreda ansvaret för den PFAS-förgiftade vattnet som distribuerats från Brantafors vattenverk av Miljöteknik.

PFAS-vattnet stängdes av i december 2013.
PFAS-vattnet stängdes av i december 2013.Foto: Ann-Marie Andersson

– Vi välkomnar Högsta domstolens beslut att inleda processen, säger Peter Berglin, vd Miljöteknik.

Miljötekniks jurister och PFAS-föreningens jurister har mötts i tingsrätten en gång i somras. Därifrån gick en skrivelse till Högsta domstolen med begäran om prövningstillstånd.

Om PFAS-utredningen ska avgöras som ett ärende enligt Vattentjänstlagen, så hamnar det hos Miljödomstolen. Om ärendet faller under produktansvarslagen är det tingsrätten som avgör.

PFAS-kemikalien i vattnet kommer ursprungligen från Försvarsmaktens räddningstjänst som tidigare använde brandskum som innehöll PFAS.

Ann-Marie AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.