1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kvinna och man åtalas för djurplågeri mot 60 katter

En man och en kvinna åtalas för djurplågeri. De ägde 60 katter i ett hus fullt av avföring och sopor. Katterna hade ont om mat och vatten, flera av dem var deformerade eller döda, förmodligen av inavel.

En kvinna och en man åtalas i Blekinge tingsrätt för djurplågeri. Enligt åtalet har de utsatt 60 stycken katter i Ronneby kommun för lidande. Djurplågeriet har skett genom att katterna lämnats utan uppsyn och tillräckligt med foder. Det ska inte heller ha funnits rena ytor att sova på eller göra sina behov på. Flera av katterna ska ha insjuknat i diverse åkommor samt blivit avmagrade. Två av katterna har avlidit.

Länsstyrelsen var på kontroll på gården där katterna höll till i somras. När kontrollanterna kom dit var ägarna borta och de kunde se en stor mängd avföring och sopor genom fönsterna in i huset. De kände även att det luktade ammoniak och avföring utanför. Enligt förhör med de tilltalade bodde ingen i huset när kontrollanterna var där.

Kvinnan som misstänks för djurplågeriet menar att de tagit hand om katterna så bäst de kunde. När hon i förhör fick frågan om hon insåg att katterna lidit svarade hon: ”Det var inget som jag upplevde det som.”

Katterna omhändertogs endast några dagar senare. Kontrollanterna märkte då att katterna var mycket skygga och att de levde bland svarta sopsäckar och avföring. En av katterna hade problem med att andas och flera kliade sig. Kontrollanterna hittade ingen mat åt katterna, endast en kattlåda full av avföring. För de 60 katterna fanns två skålar med vatten.

När mannen tillfrågades om all avföring och sopor i huset svarade han: ”Det har ju inte varit någon medveten tanke att det skall vara en soptipp och misshandla djur. Det har inte varit mitt uppsåt.”

Man hittade även tre nyfödda kattungar, en av dem hade deformerade bakben och diarré, den avlivades på plats. De två andra kattungarna hade fastnat i varandra via moderkakan och navelsträngarna. I samma rum som påträffades även en katt med endast tre ben.