Kvällsöppet kafé högt på önskelistan
Det är fyra år sedan sist. Men nu finns en ny stor undersökning av vad Ronnebys ungdomar tycker om sin kommun.
Det blir både ris och ros. Utbudet av fritidsaktiviteter får bra betyg, särskilt av åttondeklassarna. Men ungdomarna skulle vilja kunna påverka läxor, skolmat och scheman i skolan betydligt mer än de tycker att de får.
De flesta som svarat på enkäten anser att de har lagom med fritid, eller rentav för mycket fritid. Men så många som 37 procent av eleverna i åk 8 och 30 procent av gymnasisterna i åk 2 tycker att de har för lite fritid.
När ungdomarna fått ge förslag på vad de saknar i Ronneby har ett ungdomskafé efterlysts tillsammans med fler diskon.
Tiden utanför skolan används till stor del för att träffa kompisar, oftast hemma hos varandra. Idrott och motion är också vanliga aktiviteter, liksom föreningsengagemang.
– Det är betydligt fler i årskurs 8 som är med i en idrottsförening än i årskurs 2. Killar är oftare med i en klubb än tjejer. Men det är fler tjejer än killar, som motionerar utan att vara med i en förening, säger folkhälsosamordnaren Sofie Ceder.
Hon har sammanställt Ungdomsstyrelsens enkät i Ronneby till en rapport. Den ska nu börja delas ut på stadshuset till olika nämnder och förvaltningar.
Skolorna ska få mer detaljerade resultat om hur eleverna ser på skolan. Frågor har besvarats om stämningen på skolan, om mobbning, och omdömen om skolmat, undervisning och tillgång på datorer.
I enkäten ingår också frågor om alkohol, tobak och droger, om hur den tillfrågade mår, och om egna upplevelser av brott.
Ungdomarna har även fått svara på hur de ser på sin framtid och vad de har för planer. 50 procent i åk 8 och 65 procent av gymnasisterna har svarat ja på frågan om de tror att de kommer att flytta från kommunen efter skolan.
– Det är okej att flytta i väg ett tag tycker jag. Men sedan hoppas vi att de kommer tillbaka igen, säger Roger Gardell (FP), ordförande i folkhälsorådet.
Om undersökningen
LUPP står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken.
Enkäten har delats ut till alla som går årskurs 8 och årskurs 2 i Ronneby kommun.
209 åttondeklassare, eller 79 procent, på Snäckebacksskolan, Kallingeskolan eller Karl-Oskarskolan svarade på enkäten.
216 elever, eller 81 procent, i årskurs 2 på Knut Hahn och Naturbruksgymnasiet deltog.
Enkäten med 80 frågor görs av Ungdomsstyrelsen.
Frågorna gäller hur unga ser på fritidsutbudet, situationen i skolan, sitt eget inflytande och möjlighet att påverka, arbete, hälsa, trygghet och framtidsplaner.
Senaste lupp-undersökningen i Ronneby gjordes 2008.
44 kommuner deltog i undersökningen 2012.