1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kultur och natur förenas på Karön

Ljudet av motorsågar och knaket från fallande träd ekar på Karön. Det är blivande trädgårdsarkitekter och trädgårdsingenjörer från Sveriges lantbruks– universitet (SLU) i Alnarp som för trettonde året i rad besöker den unika ön.
Ronneby • Publicerad 18 september 2014
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Alnarps studenter. Övre raden: Ludvigh Bratt, Rut Näsman, Kani Karem, Sara Wångmar. Nedre raden: Kari Adalstensson, Malin Friman, Annie Andersson.
Alnarps studenter. Övre raden: Ludvigh Bratt, Rut Näsman, Kani Karem, Sara Wångmar. Nedre raden: Kari Adalstensson, Malin Friman, Annie Andersson.Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Fri sikt. Rut Näsman skapar fria siktlinjer från altaner och fönster och ut över havet.
Fri sikt. Rut Näsman skapar fria siktlinjer från altaner och fönster och ut över havet.Foto: Marcus Palmgren
Inget gjort. Professor Roland Gustavsson förklarar att tricket med sådant här arbete är att det ska se ut som att ingenting är gjort.
Inget gjort. Professor Roland Gustavsson förklarar att tricket med sådant här arbete är att det ska se ut som att ingenting är gjort.Foto: Marcus Palmgren

Under veckan arbetar totalt 100 elever och lärare från Alnarp samt 15 personer från Ronnebys parkenhet med att snygga till, öppna upp och allmänt förgylla omgivningarna på Karön.

Vid stugbyn på öns västra ände arbetar en grupp elever.

De rensar bort sly från omgivningarna kring en grillplats och rensar upp längs strandkanten nedanför en av stugorna.

Tanken är att skapa nya siktlinjer och en närhet till vattnet.

–  Vi har haft en dag på oss så vi har sågat, klippt och fixat sedan klockan åtta i morse, säger Rut Näsman.

–  Övningen är bra för man förstår vilket arbete som ligger bakom det man ritar, och det är nyttigt att få läsa av landskapet och bestämma vad som ska bort och vad som kanske ska gömmas, säger Annie Andersson.

Varje år inriktar sig arbetet på olika delar av ön. Årets tema är villornas närområden vilket är lite extra speciellt just på Karön då villorna inte har någon avgränsad tomt.

I stället går naturen ändan in på knutarna.

–  Villorna här är byggda både för utblick och inblick och vi försöker få fram en symbios mellan villorna och kulturlandskapet, säger Roland Gustavsson, professor på SLU.

Kulturhistorikern och tidigare länsarkivarie Leifh Stenholm håller med.

–  Här ute får eleverna jobba där kultur och natur står i dialog med varandra, säger han.

Det handlar även mycket om att villorna både ska få en bra utsikt och att de ska bli en del av landskapet.

–  Villorna på Karöberget ska synas igen och vi har tagit kraftfulla tag. Jag vill inte säga att vi har skapat kalhyggen men vi har fällt flera träd, säger Roland Gustavsson.

Arbetet med villornas närområden kräver ett nära samarbete med villaägarna. Många har åkt från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn för att vara med under veckan när arbetet pågår.

–  Det är fantastiskt. Jag trodde aldrig att villan skulle komma fram så mycket, säger Marie Olsson som är fjärde generationen boende i huset.

Många av de blivande arkitekterna och ingen– jörerna har inte varit i Blekinge tidigare och deras första intryck är positivt.

–  Det är jättevackert och det är roligt att se den blekingska naturen, säger Rut Näsman.

Sara Wångmar som är van vid Stockholms skärgård tycker att Blekinges skärgård ger ett mjukare intryck.

–  Man tänker sig att all skärgård ska vara likadan, men så är det inte. Här är inte samma karghet, det är mycket lummigare, säger hon.

I dag kommer de första 50 eleverna att presentera sina färdiga områden.

Efter det kommer ett nytt gäng på 50 elever att få sin chans att förbättra och lyfta Karövillornas omgivning.

Simon Fridolfsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.