1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Knut Hahn - en häxjägare?

Ett stort historieintresse och en undran kring vem mannen som har namngett hans skola egentligen var. Detta fick Måns Ahlstedt Åberg att skriva en bok om Ronnebys nog kändaste doldis: Knut Hahn.
Ronneby • Publicerad 17 juli 2013
Redan måndagen efter studenten fick Måns Ahlstedt Åberg återvända till Knut Hahnsskolan. Han skulle nämligen föreläsa för sina gamla lärare om mannen som har namngett skolan: Knut Hahn.
Redan måndagen efter studenten fick Måns Ahlstedt Åberg återvända till Knut Hahnsskolan. Han skulle nämligen föreläsa för sina gamla lärare om mannen som har namngett skolan: Knut Hahn.Foto: Hanna Franzén

– Jag har upptäckt att det är väldigt många som inte vet vem han var. Man går runt och pratar om Knut Hahnskolan hela tiden utan att reflektera var namnet kommer ifrån och vem Knut Hahn var, säger Måns.

Han ville dock inte skriva en vanlig tråkig uppsats, som han kallar det. Det har han fått nog av under studietiden. Han bestämde sig därför för att skriva en så kallad mash-up novel. En roman som blandar fakta och fiktion.

Efter många timmars research, både i biblioteket och på ute på platser som förekommer i boken, samt otaliga timmars skrivande, har Måns nu fått ihop en bok. Knut Hahn – Häxjägaren handlar om att Knut Hahn i själva verket var just en häxjägare som skickades ut till Blekinge på uppdrag av staten för att döda häxor.

Historien är dock inte helt tagen ur intet. Det finns nämligen dokument som visar att Knut Hahn ledde häxprocesserna som resulterade i att två Blekingekvinnor dömdes för häxeri. Som kyrkoherde i Ronneby på den tiden var det nämligen hans plikt att leda häxprocesser, berättar Måns.

– Många har undrat nu i efterhand hur man har kunnat döpa en skola efter en man som jagade häxor. Men han var ju också en väldigt viktig person i södra Sverige på den tiden. Han bidrog mycket till att man ökade läskunnigheten bland annat, berättar Måns.

Genom arbetet med boken har Måns lärt sig mycket om Ronnebys historia.

– Jag har insett att Ronneby faktiskt har en intressant och dramatiskt historia, med blodbad och häxprocesser.

Måns har tryckt upp ett antal kopior av boken på ett tryckeri i Bräkne-Hoby. Han har dock inga planer på att ge ut boken via ett förlag i nuläget.

– Jag vet att det är väldigt svårt men om det går så vill jag gärna jobba som författare i framtiden, för jag tycker att det är väldigt roligt att skriva, säger Måns som planerar att skriva en fortsättning på boken eftersom den slutar med en cliffhanger.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.