1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

JAS-kraschen: Viktig miljöinsats prisas

När JAS-planet kraschade riskerade miljöfarliga ämnen att spridas i området. I Haverikommissionens rapport omnämns flera gånger det arbete som gjordes för att hindra miljö- och hälsofarliga ämnen från att spridas.
Foto: Johan Nilsson / TT

Efter den omtalade kraschen där ett stridsflygplan av typen JAS 39 C Gripen krockade med en flock fåglar den 21 augusti 2018 gjordes ett stort arbete för att minska konsekvenserna på miljön i området. Detta enligt ett pressmeddelande från Brandskyddsföreningen.

När planet kraschade förorenades marken vid olycksplatsen med hälsofarliga och miljöfarliga ämnen från flygplanet. Planet var till stor del konstruerat av kolfiberkomposit som hade brunnit. Området där planet kraschade var dessutom ett planerat vattenskyddsområde.

För att förhindra miljöförstöring i området gjorde Brandskyddsföreningen Restvärderäddning ett antal åtgärder. Man täckte över platsen med presenningar och lade ut länsor som hindrade spridning i sjöarna.

- Rapporten från Haverikommissionen visar tydligt på vikten av att arbeta snabbt och strukturerat med sanering i samband med en olycka. Ju tidigare vi involveras i räddningsarbetet, desto bättre kan vi minimera de miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av en katastrof, säger Jesper Boqvist, operativ chef för Brandskyddsföreningen Restvärderäddning i ett pressmeddelande.

Läs mer

Olofström

Olycka: Moped med två personer har vält

Storgatan är nu öppen för trafik igen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Ledare

Miljöpartiets problem är större än regeringsmakten

Miljöpartiets problem är större än att man malts ned och körts över i regeringen.

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade