GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ronneby

Jas-kraschen: Kolliderade med storskarv

Det var en storskarv som sänkte Jas Gripenplanet norr om Kallinge för en månad sedan.
Det visar DNA-analyser som Statens haverikommission låtit göra på dunresterna som hittats i motorn.
Kallinge • Publicerad 20 september 2018
Det var en storskarv som fick Jas Gripen-planet att krascha i skogarna norr om Kallinge.
Det var en storskarv som fick Jas Gripen-planet att krascha i skogarna norr om Kallinge.Foto: Patric Söderström

– Mig veterligen är det här det enda haveriet som orsakats av en fågelkollision, säger utredningsledaren Stefan Carneros.

Att flygplan kolliderar med fåglar är inte ovanligt. Men att det hela resulterar i en kraschlandning är alltså synnerligen sällsynt. I det här fallet blev motorn så illa skadad att den inte gick att starta om.

– Normalt sett återvänder piloten till flygplatsen och landar. Men det här handlade om en väldigt stor fågel.

Varför är motorn så känslig?

– Det är den inte. Den har genomgått tester och på Jas-planen är motorerna till och med förstärkta. Vad jag vet finns det inga motorer som klarar av en sån stor fågel.

Det kraschskyddade minnet, svarta lådan i dagligt tal, har visat att planet varken färdades i onormal hastighet eller på onormal höjd innan kraschen. Ingenting tyder på att det finns anmärkningar på pilotens sätt att framföra planet.

– Fram till fågelkollisionen har allt gått enligt plan. Vi har också sett radarbilder som visar ett flyttfågelsträck vid samma tid och plats där planet var.

Undersökningar av planets raketstol och fallskärm visar att räddningssystemet fungerat som tänkt. Piloten sköt ut sig, landade med fallskärm och klarade sig utan allvarliga fysiska skador.

Nu fortsätter utredningen med närmare undersökning av vilka inre skador motorn fått.

– Vi kommer också titta på vad vi kan göra för att undvika den här sortens fåglar. Vi ska undersöka förekomsten och få en klar bild av var de finns.

Om ungefär ett halvår beräknas hela haverikommissionens arbete kunna presenteras.

Jens OlanderSkicka e-post
Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.