1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inga firar 100 med egen tårta

Egentligen har Inga Andersson inte tid att prata med oss. Hon är mitt uppe i tillverkningen av tårtor till sin 100–årsdag i dag.
I år får hon göra extra många tårtor.
– Det är lite av min specialtårta och den gör jag alltid till födelsedagen.
Ronneby • Publicerad 4 juli 2014
Livslång kärlek. Inga och Olle Andersson har varit gifta i 75 år. Och de är lika kära fortfarande.
Livslång kärlek. Inga och Olle Andersson har varit gifta i 75 år. Och de är lika kära fortfarande.Foto: Thomas Persson
Foto: 
Tradition. "Det här är lite av Ingas specialtårta och den gör jag alltid till min födelsedag", säger Inga Andersson i Belganet som fyller 100 år i dag.
Tradition. "Det här är lite av Ingas specialtårta och den gör jag alltid till min födelsedag", säger Inga Andersson i Belganet som fyller 100 år i dag.Foto: Thomas Persson
Foto: Thomas Persson
Foto: 

I dag fyller Inga Andersson 100 år. Dan före dan tar hon och maken Olle emot på glasverandan hemma i Belganet. Sonen Anders och sonhustrun Margareta är på plats för att hjälpa till med förberedelserna inför 100–årsdagen. Ute i trädgården är det förberett med tälttak och här ska gratulationsbordet dukas upp.

Och som traditionen bjuder har Inga själv bakat gifflar och kringlor. Utan recept, bara på känsla, som vanligt. Fem jordgubbstårtor är bakade, men hon får troligen göra några tårtor till för att de ska räcka till alla som vill fira henne.

I år beräknas 75 personer komma för att gratulera 100–åringen. De "vanliga" födelsedagarna har det varit 35–45 gratulanter.

– Man tror att varje år är det sista, säger huvudpersonen Inga Andersson ödmjukt.

Men visst ska hon få fira 100 år och som vanligt tillsammans med maken Olle. De har varit gifta i 75 år.

Tillsammans med maken Olle drev Inga lanthandeln i Belganet från 1942 och fram till att sonen Pelle tog över. Nu är lanthandeln stängd och sonen har Ica–butik i Tingsryd. Det var Ingas pappa Edvard Olsson som startade lanthandeln.

– Pappa tyckte att jag skulle ut och ha plats och då fick jag arbete i affären i Johannishus, berättar Inga Andersson.

– Där träffade jag Olle och vi gifte oss sedan.

De har arbetat tillsammans hela livet och delar fritidsintressen. De älskar att bada, men i år har det inte blivit något bad ännu. Annars brukar de vara först vid badplatsen. De promenerar dagligen en runda i Belganet och finns vid varandras sida. Kärleken mellan dem är stor.

– Jag glömmer inte hennes lockar och hennes blåa ögon första gången jag såg henne, säger Olle, fortfarande lika kär i sin hustru.

Familjen består också av tre söner, sonhustrur, barnbarn och barnbarnsbarn. Till 100–årsdagen är alla hemma för att fira Inga.

– Det blir sång och musik och en hel del hyss, berättar svärdottern Margareta som varit med och firat sin svärmor i 45 år.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.