1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hundraåringen Kupan fortsätter att växa

När Röda Korset Kupan i Ronneby nyöppnade i går förmiddag befäste den sin popularitet. På några minuter fylldes den utbyggda butiken.– De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Elaine Gewasius som är en av Kupans trognaste besökare.
Ronneby • Publicerad 29 september 2014
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström

Trots att Kupan utökats med cirka en halv butiksyta blir det snabbt trångt när folk som köat kommer in.

– Detta är mycket bättre, då slipper personalen springa på lagret hela tiden. De har gjort ett fantastiskt jobb, tycker Elaine Gewasius.

Inger och Alf Styrlind från Johannishus tycker butiken blivit både ljusare och finare.

– Vi är här då och då och brukar lämna in tidningar, kläder och annat vi inte använder mer. Sedan kan man alltid hitta något som kompletterar när något går sönder, säger Inger.

I förra veckan höll Kupan stängt i några dagar under ombyggnationen. Numera hittar man möbler, textilier och sektioner med böcker i det tidigare lagerutrymmet längs in i lokalen.

– Det har varit stor förväntan i och med att vi har haft stängt. Många kunder är här varje dag och det är en samlingspunkt, säger Kupans föreståndare Susanne Bengtsson.

På Ågårdsgatan står dörren öppen för alla, sex dagar i veckan. Det går att göra fynd, men det är lika mycket en social verksamhet.

– Många nyanlända svenskar ser oss som en familj. De hejar på stan och ibland kommer kvinnor in för att visa sina nyfödda, för att de känner samhörighet med oss, säger Sussanne Bengtsson.

Röda Korset funnits i Ronneby sedan 1914 och lämpligt nog firades det med tårta denna dag. Hundraåringen hänger med bra i tidens miljötänk och återanvänder en del av det som inte säljs.

– Det slängs inte utan det samlar vi i blå säckar och kör till ett samarbetsföretag i Växjö. Sedan tar blomsterbilar från Holland, som annars skulle åkt tomma tillbaka, med säckarna där det återbrukas och blir till exempel stoppning i bilar.

Som vanligt när det är måndag har Nina Gunnarsson, 91, kört från hemmet i Bräkne–Hoby för att stå i kassan.

– Jag gör det för att hjälpa till. Det har jag gjort i 27 år nu, säger Nina.

Kupan

Röda Korsets verksamhet i Ronneby startade 7 augusti 1914 i samband med 1:a världskrigets utbrott.

Butiken låg i bl.a. i Sörby och vid nuvarande Jysk, innan flytten till Ågårdsgatan år 2000.

Förra året sålde Kupan för 1,4 miljoner kr. Årets halvårsresultat har överträffat motsvarande period 2013.

2013 blev överskottet 600 000 kr vilket skänktes till Röda Korsets hjälpverksamhet samt Världens barn.

Röda Korset ansvarar även för träffpunkten för nyanlända och asylsökande; utbildning i första hjälpen; besöksverksamhet hos äldre och anordnar bingo och utflykter på trygghetsboendet på Hammelins väg.

Röda Korset är den största humanitära organisationen i världen, med 97 miljoner medlemmar i 188 länder.

Grundades i Genéve 1863 av schweizaren Henri Dunant. Symbolen är en inverterad schweizisk flagga.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.