1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Höstens glöd och soliga kompisar

Hemma hos familjen Tlatlik har det bjudits inlagd zucchini och paprika i flera år. Nu har Heike Tlatliks inläggning Soliga kompisar kammat hem guldmedaljen i SM i  mathantverk.
– Jag hade aldrig tänkt att den skulle vinna.
Ronneby • Publicerad 23 september 2014
Dessertsåsen och grönsaksinläggningen som Heike Tlatlik kammade hem två guldmedaljer i Svenska mästerskapen i mathantverk med.
Dessertsåsen och grönsaksinläggningen som Heike Tlatlik kammade hem två guldmedaljer i Svenska mästerskapen i mathantverk med.Foto: Ann-Marie Andersson
Nya smaker. Heike Tlatlik på Lilla köksgården är mycket stolt över sina egna matprodukter. Hon älskar att laga mat och det är så hon hittar nya smakkombinationer som hon nu vunnit med.
Nya smaker. Heike Tlatlik på Lilla köksgården är mycket stolt över sina egna matprodukter. Hon älskar att laga mat och det är så hon hittar nya smakkombinationer som hon nu vunnit med.Foto: Ann-Marie Andersson
Guld. Dessertsåsen och grönsaksinläggningen som kammade hem två guldmedaljer i Svenska mästerskapen i mathantverk.
Guld. Dessertsåsen och grönsaksinläggningen som kammade hem två guldmedaljer i Svenska mästerskapen i mathantverk.Foto: Ann-Marie Andersson

Hemma i Lilla köksgården utanför Bräkne–Hoby odlas det en hel del grönsaker, bär och frukt. Men mest känt är företaget hittills för sina vaktelägg.

– Min man var väldigt skeptisk till mina vaktelhöns i början, berättar Heike Tlatlik när vi sitter ute i trädgårdsgungan den här soliga dagen i september.

– Men nu efter fyra år, så är våra vaktelägg väldigt efterfrågade, i hela Blekinge, säger hon.

Men vi är här för att prata om de båda guldmedaljerna i mathantverk.

Förutom zucchiniinläggningen så vann Heike Tlatlik också en guldmedalj för den heta och peppriga dessertsåsen Höstens glöd. Den är gjort på aroniabär, som inte är helt enkla att få tag på. Själv har hon hittat en odlare i Blekinge.

– Jag gjorde aroniasåsen som en sås att ätas till kallskuret och kött. Men så föreslog en kollega att jag skulle testa den som dessertsås, till exempel vaniljglass.

Och då satt den! Den peppriga smaken blir en helt ny upplevelse i kombination med en sötare dessert. Aroniabär är lite beska och innehåller en stor mängd antioxidanter.

– Det vet man i Ryssland, där bäret är väldigt omtyckt.

Heike Tlatliks nya matprodukter experimenterar hon fram i köket hemma. Där lagas det alltid mat från grunden, med närodlade eller egenodlade produkter och gärna med viltkött.

– Nu ska jag koncentrera mig mer på tillverkningen och bara ha gårdsbutiken vid sidan om.

Just nu står hon inför nysatsningen att odla vinbergssnäckor.

Lilla köksgården levererar sina produkter till andra större gårdsbutik runt om i länet.

– När jag hittat på en ny produkt så blir jag så lycklig.

– Jag känner mig som en kreativ människa, säger Heike Tlatlik.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.