1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Här planeras för en större motocrossbana

Motocrossklubben SMK Ronneby har väntat länge på att kunna bygga en större bana. Nu har ett markområde hittats strax norr om flygfältet. Om alla tillstånd blir klara i vår ska en testkörning kunna göras i vinter.
Ronneby • Publicerad 8 maj 2014
Satsar på cross. Linus Roos, Peter Jansson, Anders Petersson, Viktor Petersson, Staffan Roos, Bengt?Allan Karlsson och Oskar Petersson i SMK Ronneby vid markområdet norr om flygfältet.
Satsar på cross. Linus Roos, Peter Jansson, Anders Petersson, Viktor Petersson, Staffan Roos, Bengt?Allan Karlsson och Oskar Petersson i SMK Ronneby vid markområdet norr om flygfältet.Foto: Johanna Rundgren
Foto: 

Peter Jansson, Anders Petersson, Staffan Roos och Bengt–Allan Karlsson har sett fler skogar och åkrar runt om Ronneby än de flesta andra. Under jakten på en plats för en motocrossbana finns det nu inte många orörda stenar.

– Vi har finkammat hela Ronneby kommun och varit runt överallt de här åren, säger Staffan Roos, ordförande i SMK Ronneby.

I skogen söder om Karlsnäs och norr om flygfältet äger kommunen mark. Här planeras nu för en bana på 1 600 meter. Området är naturligt kuperat och stort till ytan. Platsen har valts för att den ligger långt från annan bebyggelse. Trädpartier och vallar ska också hjälpa till att hålla nere ljud från banan.

– Vi får en gräns för hur mycket ljud det får vara. Sedan brukar det ligga långt under och vara tystare i verkligheten, säger Staffan Roos.

Ansökan om bygglov ligger just nu på miljö– och byggnadsnämnden för genomgång och miljöprövning. Synpunkter ska hämtas in från omgivningen och diskuteras.

– För oss betyder en bana jättemycket. Det är många som kör cross och det är ett stort intresse, säger Staffan Roos.

Han räknar med runt 300 medlemmar i SMK Ronneby. Ända sedan Heaby­banan stängde för 30 år sedan har det funnits en önskan om en ny crossbana. I slutet på 90–talet började markletandet och möten med kommunala tjänstemän och politiker på allvar. 2002 var den mind­re Sörbybanan klar att börja använda. Men för ungdomar som kört ett tag och skaffat stora cross­modeller räcker inte Sörby­banan. Förare över tolv år som tävlar åker till andra kommuner för att träna.

– Det vi vill bygga nu är inte en knattebana, utan en riktig bana. Vi är övertygade om att vi kommer få ännu fler som tävlar för SMK med den, säger Staffan Roos.

Banan är tänkt att byggas i olika steg. Provkörningar görs innan banan färdigställs för eventuella justeringar.

1924

kördes det första kända loppet med motocross, i Storbritannien.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.