1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Grannar känner obehag efter dödsbranden

En äldre man avled i lägenhetsbranden i Hjorthöjden.Utanför stod boende med oro och obehag i kroppen.
– Det är för jävligt, säger Emilia Syrén som precis flyttat in.
Ronneby • Publicerad 16 maj 2014
Började i marklägenheten. Räddningspersonalen fick kämpa länge mot eld och rök i lägenheten där den 75?årige mannen bodde på Lindblomsvägen . Polisen kom till platsen, men inget brott misstänks.
Började i marklägenheten. Räddningspersonalen fick kämpa länge mot eld och rök i lägenheten där den 75?årige mannen bodde på Lindblomsvägen . Polisen kom till platsen, men inget brott misstänks.Foto: Viktoria Nimlin
Åtta lägenheter obeboeliga. Röken spred sig upp i trappuppgången och via en kulvert.
Åtta lägenheter obeboeliga. Röken spred sig upp i trappuppgången och via en kulvert.Foto: Viktoria Nimlin

Utanför hyreshuset på Lindblomsvägen samlades en stor mängd grannar, en del med sina husdjur. De pratar med varandra och känslan av obehag finns där. I marklägenheten där det började brinna bor en ensam man i 75–årsåldern med sin katt.

–  Jag känner mannen som bor i lägenheten, vi har känt varandra i tjugo år. Detta är fruktansvärt, tycker Christer Wreming.

Förutom den obehagliga känslan av att kompisen finns kvar inne i lägenheten och har avlidit, växer en oro.

– Det är otäckt att se hur det kan sluta, när det brinner i en lägenhet. Jag tänker på dem som bor ovanför också, fortsätter han.

–  Detta är tragiskt. Hemskt, tycker Jadviga Karlsson.

Ett 20–tal brandmän från räddningstjänsten i Ronneby och Karlskrona jobbade med branden efter larmet som kom vid klockan 8.45 på morgonen. Flera personer hade larmat och en vaktmästare hade försökt gå in i lägenheten, men möttes av den kraftiga röken och branden när han öppnade dörren och tvingades avbryta.

– Det brann väldigt kraftigt i köket och hela lägenheten är utbränd, säger räddningsledare Torbjörn Svensson.

Lägenheterna ovanför skadades till följd av att lågorna slagit uppåt, men ingen av de boende var hemma. Det var däremot tre andra personer i trapphuset, men efter kontroll fick de stanna inne i sina lägen­heter.

– Vi gjorde bedömningen att det var bättre för dem att stanna där än att ta ut dem i trappmiljön. Trapphuset var fyllt med rök och sot, förklarar Torbjörn Svensson, vars personal kunde hämta ut de tre när trapphuset var under kontroll.

De boende togs omhand av sjukvårdspersonal på platsen.

När räddningspersonal jobbade med eftersläckningen inne i lägenheten trampade en brandman genom golvet varpå de upptäckte en ny kraftig brand under golvet.

–  Det går en kulvert under hela huset och dit hade röken spridit sig. Där fick vi skumfylla och släcka, säger Magnus Jardbrink, räddningschef i beredskap.

Genom den nyupptäckta branden drabbades även andra boende genom att röken spred sig så de fick lämna sina bostäder.

–  Plötsligt bolmade det bara upp med rök. Vi har precis flyttat in. Detta känns för jävligt, säger Emilia Syrén som sätter sig på huk i gräset och suckar oroligt.

I dag ska polisen göra en teknisk undersökning i lägenheten. Det finns inga misstankar om brott.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.