1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frej Larsson fälls i hovrätten

Artisten Frej Larsson från Ronneby friades i tingsrätten. Men nu ändrar hovrätten domen. Han slipper dock fängelse.
Frej Larsson dömdes även för ringa narkotikabrott förra veckan.
Foto: Andreas Blomlöf

Frej Larsson bedöms skyldig till hot mot tjänsteman och påföljden blir villkorlig dom och 70 dagsböter på 200 kronor.

Det var i februari förra året som artisten Frej Larsson polisanmäldes för hot mot tjänsteman. Frej hade anordnat en konsert tillsammans med rapgruppen ODZ på en lokal i Stockholm. Efter att polisen gjort ett tillslag och hittat olika typer av narkotika uttalade sig en representant från polisen kritiskt.

Den kritiken fick Frej Larsson att dels lägga upp en bild på Instagram där en guldfisk med samma namn som polisen i fråga med kommentaren att fisken ”ska fileas på valborg”. Kommentaren var även taggad med #dåskahonskjutas och #snuthat. Frej Larsson skrev även en låt om händelsen som han döpte till ”Då ska hon skjutas.” Det är dessa två saker han blev polisanmäld och åtalad för.

Frej Larsson friades från misstankarna i Stockholms tingsrätt i oktober förra året. Det gick inte att bevisa att Instagraminlägget lagts upp av Frej Larsson personligen och när det gäller låten var det inte bevisat att artisten hade uppsåt till ett allvarligt menat hot om våld.

Hovrätten bedömer inte heller att det är styrkt att det var Frej Larsson som la ut bilden på Instagram.

Hovrätten anser dock det styrkt att avsikten med låten var att hämnas på polisen på grund av hennes uttalanden i media. Man anser att Frej Larsson, ”inte minst mot bakgrund av reaktionerna på Instagram-inlägget ett par veckor tidigare”, måste ha förstått risken för att polisen skulle uppfatta budskapet i låten som ett hot och att detta var ägnat att framkalla allvarlig fruktan hos henne. Han har i vart fall varit likgiltig inför detta, menar hovrätten.

I domen skriver man vidare att ”det finns ett starkt samhälleligt intresse av att förhindra att poliser och andra tjänstemän hotas som hämnd för åtgärder som har vidtagits i tjänsten och för annan påtryckning av det slaget.”

Sammantaget bedömer hovrätten att hotet som Frej Larsson framfört mot en utpekad och namngiven polis har ”gått utöver vad som följer av skyddet för yttrandefriheten enligt 2 kap. 1 § regeringsformen.”

Hovrätten anser också att hotet ”klart” faller utanför det område som yttrandefriheten enligt Europakonventionen är avsett att skydda.

Frej Larsson slipper däremot skadestånd för kränkning.

Hovrätten anser egentligen att straffvärdet uppgår till en månads fängelse, men anser – med hänsyn till omständigheterna – att påföljden kan stanna vid villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Festival

Tror att gratiskonserten på torget kan gå runt

Samarbetspartner ska lösa ekvationen

Brott

Efter mordförsöket – kvinna kräver skadestånd

Vårdas ännu på sjukhus för sina skador

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje