1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försvaret säger nej till mobilmaster

Boende under inflygningen mot F 17 har stora problem med telekommunikationen.
Försvaret tillåter inte att det byggs mobilmaster i området.
Ronneby • Publicerad 17 september 2010

Invånarna som bor i trakterna runt Tving och Lindet har en längre tid haft stora problem med så väl bredband som fast och mobil telefoni. En av orsakerna är att försvaret säger nej till att bygga mobilmaster i området under inflygningen mot F 17.

– Problemet är dels höjden på masten. I vissa fall är det också frekvensen som masten sänder ut som kan påverka flygplanens instrument vid landning, säger Ingemar Robertsson, miljösamordnare på F 17.

På Karlskrona kommun är man väl medvetna om att det finns fläckar på landsbygden där mobiltäckningen är dålig.

– Just i det här området är det lite småakut eftersom att man har väldigt dålig täckning där uppe. Det är ett generellt kommunikationsproblem eftersom man också har problem med det fasta telefonnätet, säger Anders Danielsson, informationssäkerhetschef på Karlskrona kommun.

Han menar att en lösning kan vara projektet Fiber till byn som man nu håller och på och provkör i en annan del av kommunen. Projektet innebär att man lägger ner fibernät, där man kan ha bredband i hög hastighet, telefoni och digital-tv. Det ska också vara möjligt att ansluta trygghetslarmen till fibernätet. Denna lösning kräver dock att de framtida användarna själva hjälper till med utbyggnaden. Och att man är beredda att betala en insats på 20 000 kronor.

Tobias Wahlberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.