1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Första steget mot sin dröm

Shaymaa Abdullah är en av Ronnebys nio sommarföretagare. Hennes affärsidé är att plocka ögonbryn på kurdiskt vis med metoden bakra.Hon ser det som första steget mot sin stora dröm – att ha en egen frisörsalong.
Ronneby • Publicerad 24 juli 2013
Shaymaa är en av nio ungdomar i Ronneby som deltar i projektet Sommarföretagarna. Hennes affärsidé är att plocka ögonbryn med hjälp av en tråd på traditionellt kurdiskt vis.
Shaymaa är en av nio ungdomar i Ronneby som deltar i projektet Sommarföretagarna. Hennes affärsidé är att plocka ögonbryn med hjälp av en tråd på traditionellt kurdiskt vis.Foto: Sarah Rätzer

Redan när Shaymaa var liten gjorde hon ofta frisyrer både på sig själv och på sina systrar. Med åren övergick hon till att klippa, färga, platta och locka håret på både släktingar och vänner. Hon kunde även hålla på med sitt eget hår i timmar.

– Pappa klagade alltid på att jag tillbringade för mycket tid framför spegeln, berättar Shaymaa.

Men i början blev det inte så fint erkänner hon.

– Jag kom ihåg första gången jag gjorde mina ögonbryn. Då var jag kanske 14 år. Då stod dem åt helt olika håll, det såg inte klokt ut, berättar Shaymaa.

Men övning ger färdighet och genom att öva på släktingar och vänner har Shaymaa blivit allt mer duktig. Förra året och även tidigare i år praoade hon på två olika frisörsalonger i Ronneby, fastän hon inte har någon frisörutbildning. Och trots att hon bara bott i Sverige i drygt tre år.

– Jag var jätterädd innan för att jag skulle säga någonting fel på svenska. Men det gick jättebra. Så jag har lärt mig att man inte ska vara rädd utan våga fråga, säger Shaymaa.

Hon är glad att hon frågade om hon kunde fixa kundernas ögonbryn på salongerna där hon praoade. På så sätt hittade hon sin grej som nu också har blivit hennes affärsidé som sommarföretagare.

– I Kurdistan där jag kommer ifrån kallas det bakra. Om man översätter det till svenska betyder det ”plocka ögonbryn med tråd”, säger Shaymaa och visar hur hon knyter tråden runt halsen, tar den mellan tummen och pekfingret och sedan snurrar den några varv. Hon drar sedan den snurrade tråden mot ögonbrynen för att få bort de oönskade hårstråna.

Shaymaa har haft kunder hemma i lägenheten i princip varje dag under sommaren. Hon har därmed fått goda kontakter. Efter projektet avslutas i början av augusti hoppas hon kunna fortsätta driva verksamheten som ett riktigt företag.

– Jag pluggar på individuella programmet på Knut Hahnsskolan och nu har jag bara ett steg kvar innan jag är godkänd och kan söka till en frisörutbildning.

– Sedan är drömmen att öppna min egen frisörsalong. Då ska jag ha prao-elever där och hjälpa dem som jag också fick hjälp. Jag känner i mitt hjärta att det är det här jag vill och då ska man göra det, säger Shaymaa.

Sarah Rätzer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.