1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Försök att kuppa in ex-nazist i fullmäktige

Ett försök har gjorts att få in en före detta nazist på Sverigedemokraternas lista i Ronneby.
Antalet röster räckte inte för att ge en plats. Men vid många avhopp på SD-listan skulle den nynominerade kandidaten kunna bli aktuell.
Ronneby • Publicerad 30 september 2010

Ex-nazistens namn dök upp när Sverigedemokraternas röster räknades samman efter kommunvalet. Det har skrivits dit på i övrigt blanka valsedlar av ett 20-tal personer.

Men det är en nominering som Sverigedemokraterna inte vill kännas vid.

– Han har överhuvudtaget ingenting med vårt parti att göra. Vi delar inte samma värdegrunder, och då kan man inte företräda oss. Det är beklagligt om den här gruppen försöker slå sig in på det här sättet för att de inte kan ta sig in själva, säger Richard Jomshof, distriktsansvarig för Sverigedemokraterna i Blekinge.

Ex-nazisten har kandiderat för det som då hette Nationalsocialistisk Front i Karlskrona, och fått böter för brott mot ordningslagen i samband med demonstrationer. Han har också dömts till fängelse som delaktig i en serie stölder i Blekinge. En dom som överklagats och väntar på avgörande i hovrätten.

I höstas meddelade han att han inte längre är aktiv i naziströrelsen, och vill bryta med sitt gamla liv.

Till BLT säger han att han det fortfarande är det som stämmer, och att han inte vill ha någon politisk plats, varken för Sverigedemokraterna eller något annat parti.

– Jag har absolut ingenting med det där att göra.

Sverigedemokraterna har inte spärrat sin kommunlista i Ronneby. Därmed har den varit öppen för alla som velat nominera en egen kandidat.

– Vi vet att det kan skrivas till enskilda kandidater, men det behövs rätt mycket röster för att det ska ändra något. Och i Ronneby och Karlskrona har vi så mycket folk så vi har inte brytt oss om att anmäla listorna där, säger Richard Jomshof.

Åtminstone ytterligare ett 70-tal röster hade behövts för att kunna ge en direkt plats för SD i Ronneby fullmäktige. Nu finns ex-nazistens namn kvar som en möjlig kandidat i länsstyrelsens papper, men först om många högre upp på listan skulle hoppa av.

– Den situationen tror jag inte att vi kommer att komma i, säger Richard Jomshof.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.