GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misstänkt i brutalt rånfall är släkt med offret

Tre misstänkta rånare häktades under tisdagen.
En fjärde, som är släkt med den misshandlade 83-åringen, ställs inför häktningsdomare på onsdagen.
Släktingen dömdes så sent som 2016 till två års fängelse för en annan grov misshandel.
Kallinge • Publicerad 5 februari 2019 • Uppdaterad 22 juli 2019
Foto: Marcus Palmgren

BLT har de senaste dagarna i flera artiklar berättat om det brutala rånet mot en 83-årig man i Kallinge.

Mannen hittades i sin bostad av anhöriga i fredags förmiddag. Polisen tror att brottet skett tidigare den dagen eller under den föregående natten.

Tre personer greps efter rånet i Falkenberg och på tisdagen skulle Blekinge tingsrätt bestämma om de skulle häktas eller inte.

Alla tre häktades på sannolika skäl misstänkta för försök till mord och grovt rån.

När männen, vid de tre olika förhandlingarna, fördes in i rättssalen såg alla tre relativt oberörda ut.

Alla tre är sedan tidigare dömda för flera brott vilket 38-åringen med avslappnad stil kommenterade med att han suttit på samma plats förut för bara något år sedan.

En fjärde misstänkt, som självmant sökte upp polisen i söndags efter att ha anhållits i sin frånvaro, begärdes på tisdagen häktad. Han är född 1985 och är släkt med den misshandlade 83-åringen.

Även han har dömts för brott tidigare – då tillsammans med den nu misstänkte 38-åringen. I slutet av 2015 ska de båda ha misshandlat en annan man i Ronneby kommun. De båda ska bland annat ha slagit mannen med en batong och med ett hagelgevär i ansiktet samt sparkat honom i huvudet. Båda två dömdes då till två års fängelse för grov misshandel.

Släktingen blev villkorligt frigiven i januari 2018.

Åklagare Lena-Marie Bergström.
Åklagare Lena-Marie Bergström.
Foto: Samuel Abrahamsson

Åklagaren Lena-Marie Bergström var nöjd med att tingsrätten gått på hennes linje och valde att häkta de tre misstänkta.

– Det känns bra. Nu får vi två veckor på oss att fortsätta hämta in den information som behövs. Det är mycket som behöver kontrolleras och olika vittnen som ska förhöras, säger hon till BLT och fortsätter:

– Vi ska fortsätta förhöra de misstänkta och vittnen. Sedan ska de tekniska undersökningarna av 83-åringens bostad, den bil som hittades och bostaden där de misstänkta hittades färdigställas. Och de beslag som gjorts ska skickas till analys till NFC (Nationellt forensiskt centrum).

Alla tre männen nekar till brott. De menar att de inte har varit på platsen överhuvudtaget. När det gäller mannen född 1995 så är hans försvarare under häktningsförhandlingen, Torgny Palm, kritisk till att polis och åklagare inte utrett 23-åringens eventuella alibi.

– Han är väldigt besviken och kritisk över att man ännu inte hört de personer som skulle kunna bevisa att han inte varit på platsen. Enligt mig är det inte acceptabelt. Man måste göra det anser jag, säger Torgny Palm.

Den 50-årige mannen tänker ta det ett steg längre och överklaga häktningsbeslutet meddelar hans advokat Eva Johansson.

– Vi är inte nöjda med tingsrättens beslut och jag har fått i uppdrag att överklaga häktningen. Han menar att han aldrig har varit på platsen i Kallinge och anser att han borde försättas på fri fot omgående, säger hon.

Den 19 februari klockan 10.00 ska åtal senast vara väckt mot de tre männen.

Den fjärde mannen, som alltså är släkt med 83-åringen, ställs inför häktningsdomare på onsdagsmorgonen.

Även han är misstänkt på sannolika skäl för mordförsök och grovt rån mot 83-åringen.

Jens OlanderSkicka e-post
Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.