1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Färgglada och peppande målningar för tjejer

Man blir glad. Coolt. Det är några av många spontana uttryck som passerande lämnar Lisa Ewald sprayar sitt färgglada graffitiverk med tjejer på biblioteksmuren.
Ronneby • Publicerad 5 maj 2014
Feminist. Serietecknare Lisa Ewald har tagit sig an Biblioteksmuren, en mur som numera pryds av damer med humörsvängningar. "Jag målar alltid tjejfigurer för att det är tråkigt att måla killar", säger konstnären som hoppas att graffitikonsten ska peppa passerande tjejer.
Feminist. Serietecknare Lisa Ewald har tagit sig an Biblioteksmuren, en mur som numera pryds av damer med humörsvängningar. "Jag målar alltid tjejfigurer för att det är tråkigt att måla killar", säger konstnären som hoppas att graffitikonsten ska peppa passerande tjejer.Foto: Charlotte Nilsson

Med musik i lurarna och sprayburkar i händerna är Lisa Ewald fullt fokuserad på muren vid biblioteket, en mur som numera pryds av hennes glada, neutrala och arga ansikten i varma och härliga färger.

– För några månader sedan hade jag en stor målning i Malmö. Representanter från Ronneby var på plats och såg det och efteråt fick erbjudande att komma hit. Det var kul för jag tycker om väggmålningar och stora väggar, säger Lisa Ewald när lurarna åkt av och hon backat för att på håll se helheten och vad som behöver läggas till.

Graffitikonsten är viktig och hon tycker om att måla stort.

– Jag gillar att bre ut mig och känner mig inte som en pillare, avslöjar hon samtidigt som hennes främsta yrke är frilansande serietecknare, just nu med fast uppdrag varje vecka åt ­sidan Politism på internet.

Muren väcker stort intresse. Många stannar, tittar och funderar. En man berömmer och säger att man blir glad av den. En kvinna i bil gör tummen upp och skriker coolt, ­medan många glider förbi, tittar och ler för att sedan också ge tummen upp.

– Den verkar vara synlig och det är kul, säger Lisa Ewald som tycker att hon med uppdraget fått leka och göra något där hon ­inte måste vara lika seriös som i serierna.

På muren får hon en paus från tankarna och improviserar.

–  Jag målar alltid tjej­figurer för det är tråkigt att måla killar. Dessutom tycker jag det ska vara peppande för tjejer att gå förbi, säger Lisa Ewald om tjejerna på muren som egentligen är samma person, men med olika humörsvängningar.

I Politism mixar hon korta och lite längre serier med rappa budskap. Allra mest tycker hon själv om en bild. Hon har också nyligen släppt sin första seriebok, Allt kommer bli bra, som också innehåller spraymålning, foto på graffiti. I tankarna finns också en andra bok, och drömmen om att få göra en moralmålning på en hel husvägg.

Lisa Ewald är den tidigare Göteborgskvinnan som flyttade till Malmö för att gå serie­skolan och som stannade på grund av att Malmö är en stad som uppmuntrar kultur och inte är så rädda för nyskapande kultur. Lite samma känsla får hon av besöket i Ronneby där de erkänner graffiti som konstgenre.

Med Lisa Ewalds graffiti på biblioteksmuren är den ­tionde graffitiveckan ­avslutad. Ett jubileumsår då ungdomar under ­veckan också har fått göra en kollektiv 37 meter lång målning på Bruket tillsammans med Pärra Andreasson, vilket BLT tidigare ­berättat om. Det har också varit en workshop i graffiti för ungdomar i årskurs fem till nio.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.