1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En plats för människor att hitta sig själva

Silverforsens kaffe­stuga genomgår just nu en totalrenovering.
Ägaren har långtgående planer på att använda stugan, Sörbygården och området runt omkring till verksamhet för långtidsarbetslösa, sjukskrivna och andra som behöver en meningsfull vardag.
Ronneby • Publicerad 18 juli 2014
Foto: 
Mer än bara kaffe och våfflor. Magnus Martinsson vill skapa en helhetsmiljö vid Silverforsen som hjälper människor att hitta sig själva.
Mer än bara kaffe och våfflor. Magnus Martinsson vill skapa en helhetsmiljö vid Silverforsen som hjälper människor att hitta sig själva.Foto: Lennart Cromnow
Renovering pågår. Sonen Tobias hjälper till med att få trädgården i gott skick.
Renovering pågår. Sonen Tobias hjälper till med att få trädgården i gott skick.Foto: Lennart Cromnow

Försäljningen av Silverforsens kaffestuga var en kontroversiell affär. Hösten 2011 skrev närmare 800 personer på protestlistor för att stoppa försäljningen, men ifjol blev köpekontraktet klart.

Företagaren Magnus Martinsson i Listerby köpte stugan för 210 000 kronor, vilket på vissa håll sågs som ett underpris.

– Vi är tvungna att göra en totalrenovering. Kommunen har låtit huset förfalla under många års tid, säger han.

Redan i dag håller en meditationsgrupp och en hantverksgrupp till i Sörbygården.

I trädgården som nyss var igenvuxen framträder nu stenlagda gångar och välansade rabatter och köket, som inte alls motsvarade miljömyndigheternas krav, är snart färdigt att tas i bruk igen.

– Jag får många frågor om när vi ska öppna igen, men jag vill avvakta tills allt är klart.

Preliminärt öppnar kaféet igen den 1 maj nästa år. En snickeriverkstad ska också bli färdig till invigningen. Tanken är att människor som står långt från den ordinarie arbetsmarknaden ska kunna komma hit och snickra, arbeta med hantverk, i trädgården eller i kaféet.

Dan Anderssonmuseet i Rebecka Svenssons stuga ska återigen bli tillgängligt för allmänheten och kaféet fortsätta att servera våfflor, lovar Magnus Martinsson.

Framför entrén kommer det dessutom att byggas en lekpark med linbana och lekredskap tillverkade av olika naturföremål som stockar och stubbar.

Magnus Martinsson vill skapa "en hel Bullerby" med verksamheter där människor kan hitta sig själva i samklang med djur och natur. Där ska det bland annat finnas en höns–gård, ett gethägn, kolonilotter och ekologiska odlingar. Vidare tänker hans sig platser för yoga och meditation vid själva forsen och vigslar vid Ronneby–ån. Så ser i alla fall visionen ut.

– Jag kommer själv att leda verksamheten och har flera samarbeten på gång, säger Martinsson, som hoppas ha klart med organisation och finansiering i slutet av sommaren.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.