1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En ny hederlig marknad

Det blir främst lokala utställare när Bräkne-Hobys egna byafest hålls för första gången på onsdag.
– Det blir inget krimskrams, försäkrar Tommy Persson i Häradsgruppen som arrangerar marknaden.
Ronneby • Publicerad 25 juli 2013
Tommy Persson, Bengt Johansson, Annika Nilsson och Ingegerd Lindén är några av de som står bakom Bräkne Byafest. En marknad som de hoppas ska bli en årlig tradition i Bräkne-Hoby.
Tommy Persson, Bengt Johansson, Annika Nilsson och Ingegerd Lindén är några av de som står bakom Bräkne Byafest. En marknad som de hoppas ska bli en årlig tradition i Bräkne-Hoby.Foto: Sarah Rätzer

Idén om att arrangera en byafest i Bräkne-Hoby kom till tack vare cykelturistveckan som hålls i byn nästa vecka. Och när de diskuterade vad man skulle ha föll valet på en marknad.

– Vi vill visa människor från hela landet att Bräkne-Hoby inte är någon liten håla. Här händer det saker, säger Ingegerd Lindén som är med i för­eningen Bygd i samverkan i Bräkne-Hoby.

Häradsgruppen är en undergrupp till den nämnda föreningen och det är de som ordnar arrangemanget. Namnet har de tagit eftersom byafesten ska utspela sig just på den gamla Häradsvägen i Bräkne-­Hoby. En väg som kommer att stängas av till förmån för marknaden som drar igång på onsdag eftermiddag.

Temat för festen är hälsa, närproducerat, hantverk och konst. Arrangörerna har därför bjudit in flera lokala företagare inom detta område som ska stå på marknaden.

– Det blir både glass, thaimat, kafferosteri och förhoppningsvis även färsk fisk. Och så kommer det alpackor också, berättar Bengt Johansson, samordnare i Häradsgruppen.

Förutom lokala utställare håller även Bräkne-­Hobys butiker öppet, samt hembygdsmuseet, biblioteket och Blekingearkivet. Besökarna kan dessutom gå på guidningar i kyrkan, titta på konstutställningar och njuta av livemusik.

– Vi vill ha lite bredd på det. Men vi vill inte ha några ballonger och plastbilar. Vi vill återskapa en hederlig gammal marknad, säger Tommy Persson.

– Bräkne Byafest är absolut inte bara till för cykelturisterna, det är till för alla. Och blir det bra i år så kommer vi även att ha det nästa år, säger Ingegerd Lindén som hoppas och tror att bya­festen blir en årlig tradition i Bräkne-Hoby.

Aktiviteter på Bräkne Byafest

Utställare inom temat hälsa, närproducerat, hantverk och konst.

Öppet hus på Blekinge­arkivet, hembygdsmuseet, biblioteket samt öppet i butikerna.

Guidning i kyrkan och i kyrktornet.

Musikunderhållning med bland annat Briggen tre bröder, Göran & Göte och Frälsningsarmén.

Polis, brandkår, ambulans och önskeambulansen visar upp sig.

Veteranbilar.

Häst & vagn.

Ponnyridning.

Sarah Rätzer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.