En djupdykning i skräpet under ytan
Det slängs flera ton skräp i våra hav årligen och med skador på djur, människor natur som följd.
– Plasten är det värsta. Det bryts aldrig ner, men finfördelas och blir mindre och mindre och tas upp av fisken. Där finns det för lite forskning så man vet inte vad som händer när vi äter fisken, säger Jenny Hertzmann från länsstyrelsen i Blekinge.
Hon säger att länsstyrelsen vill verka och synas mer vad gäller arbetet att skapa en friskare havsmiljö.
– Dagen är till för att uppmuntra till ett hållbart båt– och friluftsliv, och vi planerar fler aktiviteter.
Nyligen beviljade man även Ronneby kommun pengar till fler latrintömningsstationer.
– I dag finns det bara här i Ekenäs och i Järnavik. Nu blir det stationer även i Ronneby hamn, Stora Ekerön, Gö hamn och Slättanäs, säger kommunens miljöutvecklare Camilla Norrman.
Christoph Samfass från sportdykarklubben Unique Dive i Karlskrona var på plats och det tar honom bara två minuter på botten i Ekenäs gästhamn innan famnen är full med skräp. Han är inte förvånad.
– Man vet aldrig vad man hittar. Kundvagnar, mobiltelefoner, gatuskyltar, parkbänkar, cyklar – allt du kan hitta i stan och bära med dig. Det märkligaste jag hittat var en kassaapparat som någon snott och dumpat.
Ronneby kommun, Blekinge arkipelag och länsstyrelsen stod bakom aktivitetsdagen med fokus på havsmiljön med flera föredrag i ämnet.
Lördagen blev en heldag med marint tema där Sjöräddningssällskapet och Ronneby segelsällskap medverkade tillsammans med många andra. Det hölls bland annat båtloppis och konstutställning och folk kunde avnjuta sillamackor till tonerna från Ronneby blåsorkester.