1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

En djupdykning i skräpet under ytan

Allt från tomburkar till gatuskyltar slängs i vattnet kring Blekinges skärgård och hamnar.I lördags anordnades aktivitetsdagen Båtar, Hav och Framtid i Ekenäs för att sätta fokus på frågan.
Ronneby • Publicerad 26 maj 2014
Håvade skräp. Länsstyrelsen i Blekinge vill sätta mer fokus på nedskräpningen i havet och plast är det största problemet, säger Jenny Hertzmann. Här får hon hjälp av Albin Ternström.
Håvade skräp. Länsstyrelsen i Blekinge vill sätta mer fokus på nedskräpningen i havet och plast är det största problemet, säger Jenny Hertzmann. Här får hon hjälp av Albin Ternström.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Bottennapp. "Det är mycket skit där nere", sa Christoph Samfass som dök upp med hela famnen full med metallskräp efter bara några minuter.
Bottennapp. "Det är mycket skit där nere", sa Christoph Samfass som dök upp med hela famnen full med metallskräp efter bara några minuter.Foto: Rickard Hultin
Foto: Patric Söderström
Blåste. Ronneby blåsorkester var i Ekenäs och passade på att öva lite inför invigningen av den nya rastplatsen i Sörby.
Blåste. Ronneby blåsorkester var i Ekenäs och passade på att öva lite inför invigningen av den nya rastplatsen i Sörby.Foto: Patric Söderström

Det slängs flera ton skräp i våra hav årligen och med skador på djur, människor natur som följd.

–  Plasten är det värsta. Det bryts aldrig ner, men finfördelas och blir mindre och mindre och tas upp av fisken. Där finns det för lite forskning så man vet inte vad som händer när vi äter fisken, säger Jenny Hertzmann från länsstyrelsen i Blekinge.

Hon säger att länsstyrelsen vill verka och synas mer vad gäller arbetet att skapa en friskare havsmiljö.

–  Dagen är till för att uppmuntra till ett hållbart båt– och friluftsliv, och vi planerar fler aktiviteter.

Nyligen beviljade man även Ronneby kommun pengar till fler latrintömningsstationer.

– I dag finns det bara här i Ekenäs och i Järnavik. Nu blir det stationer även i Ronneby hamn, Stora Ekerön, Gö hamn och Slättanäs, säger kommunens miljöutvecklare Camilla Norrman.

Christoph Samfass från sportdykarklubben Unique Dive i Karlskrona var på plats och det tar honom bara två minuter på botten i Ekenäs gästhamn innan famnen är full med skräp. Han är inte förvånad.

–  Man vet aldrig vad man hittar. Kundvagnar, mobiltelefoner, gatuskyltar, parkbänkar, cyklar – allt du kan hitta i stan och bära med dig. Det märkligaste jag hittat var en kassaapparat som någon snott och dumpat.

Ronneby kommun, Blekinge arkipelag och länsstyrelsen stod bakom aktivitetsdagen med fokus på havsmiljön med flera föredrag i ämnet.

Lördagen blev en heldag med marint tema där Sjöräddningssällskapet och Ronneby segelsällskap medverkade tillsammans med många andra. Det hölls bland annat båtloppis och konstutställning och folk kunde avnjuta silla­mackor till tonerna från Ronneby blåsorkester.

Rickard Hultin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.