1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elevernas lägenheter redo för inflyttning

Elevernas lägenheter är klara. Ett lyckat projekt som troligen får en fortsättning.
– Det är roligare när det är på riktigt, konstaterar Gun–Marie Offesson, vd för Ronnebyhus.
Ronneby • Publicerad 15 maj 2014
Hyllad. Läraren Örjan Karlsson hyllas av både elever och ­skolans rektor för den höga måluppfyllelsen i programmet.
Hyllad. Läraren Örjan Karlsson hyllas av både elever och ­skolans rektor för den höga måluppfyllelsen i programmet.Foto: Marcus Palmgren
En gammal garderob förvandlades till kontor där Ida Ståhl skulle kunna tänka sig att bo.
En gammal garderob förvandlades till kontor där Ida Ståhl skulle kunna tänka sig att bo.Foto: Marcus Palmgren
Mingel. Mingel och snacks på den officiella invigningen av ­lägenheter som elever ansvarat för.
Mingel. Mingel och snacks på den officiella invigningen av ­lägenheter som elever ansvarat för.Foto: Marcus Palmgren
Nöjda och glada. Ines Eisenberger, Malin Björk och Ida Ståhl går inrednings? och designutbildningen på Knut Hahn och har totalrenoverat en lägenhet i Hjorthöjden. Lägenheten blev ett lyckat resultat på ett lyckat projekt.
Nöjda och glada. Ines Eisenberger, Malin Björk och Ida Ståhl går inrednings? och designutbildningen på Knut Hahn och har totalrenoverat en lägenhet i Hjorthöjden. Lägenheten blev ett lyckat resultat på ett lyckat projekt.Foto: Marcus Palmgren
Fräscht sovrum med naturen som tema.
Fräscht sovrum med naturen som tema.Foto: Marcus Palmgren
... till exempel på toaletten.
... till exempel på toaletten.Foto: Marcus Palmgren
Känslan av naturen finns i alla rummen ...
Känslan av naturen finns i alla rummen ...Foto: Marcus Palmgren

Som BLT tidigare berättat har nio elever från inrednings och designutbildningen på Knut Hahns vuxenutbildning renoverat tre nedgångna lägenheter. Tidigare år har eleverna fått jobba med baracker som sedan kasserats, men denna gång var det riktiga lägenheter för uthyrning.

Och det var just det där, att jobba på riktigt, som betonades flera gånger när eleverna fick visa upp resultatet under tisdagen.

–  Det är verkligen ett lyckat projekt. Alla har lärt sig något. Vår personal har varit engagerade och hjälpt till samtidigt som eleverna har lärt oss saker och gett oss ett nytt tänk, menar Gun–Marie Offesson.

– Det har varit på riktigt och då måste man göra det bra. Man måste tänka till för att få fram de bästa tänkbara lösningarna för här ska någon bo sedan, säger Johanna Mårtensson, rektor för vuxenutbildningen.

Hon hyllar handledaren Örjan Karlsson och eleverna. De har haft en hög måluppfyllelse och utbildningen är den enda i länet som lockat elever från andra städer. Den har ett gott rykte.

Under tiden lägenheten visades för Ronnebyhus personal och inblandade entreprenörer fanns eleverna på plats och bara njöt.

– Lägenheten är trivsam och vi har trivts av att vara här tillsammans. Det kommer att kännas konstigt att inte vara här mer, säger Ida Ståhl som förvandlat en trea på Hjorthöjden tillsammans med Malin Björk och Ines Eisenberger.

–  Vi skulle absolut kunna flytta in här och är jätte­nöjda, säger de.

I sin lägenhet har de bland annat rivit ut en större garderob som gjorts om till kontor. Hela lägenheten är gjord ut­ifrån temat naturen. Deras lägenhet var också den enda som lokala företagare lånat ut möbler, blommor och inredning till för visningen.

Under arbetet har eleverna fått nästan fria händer och enligt Örjan Karlsson är alla lägenheterna väldigt nära utgångsritningarna.

Nu är förhoppningen att de även i framtiden ska slippa barackerna och att Ronnebyhus i stället lånar ut lägenheter till elever som går programmet.

–  Vi har inte gjort någon utvärdering ännu, men jag ser projektet som väldigt lyckat och hoppas samarbetet kan fortsätta, säger Gun–Marie Offesson.

Nu ska elevernas lägenheter, en fyra på Älgbacken 2b, en trea på Lindbloms­vägen 131 och en tvåa på Lindblomsvägen 93 att ­visas för allmänheten fram till den 4 juni. Sedan är de redo att hyras ut.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.