1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Eleverna önskar sig en bättre skolgård

Insändargruppen i klass 5 på Skogsgårdsskolan vill få en bättre, säkrare skolgård. Utan taggbuskar, spikar och trasiga grejer.–  Vi säger till hela tiden, men det händer ju inget, säger tjejerna, som även skrivit brev till utbildningschefen.
Ronneby • Publicerad 10 maj 2014
Håller koll på gården. Astina Haxhiu, Sånja Evans Johansson, Cornelia Fransson, Rebecka Ahlgren, Julia Palmqvist, Saga Sjölin och Moa Berglund i klass 5 har granskat sin skolgård.
Håller koll på gården. Astina Haxhiu, Sånja Evans Johansson, Cornelia Fransson, Rebecka Ahlgren, Julia Palmqvist, Saga Sjölin och Moa Berglund i klass 5 har granskat sin skolgård.Foto: Johanna Rundgren

Klassen jobbar just nu med tidning och media. De gör skoltidning och pratar om att vara med och påverka. Sagt och gjort. På skolgården finns många saker som klassen vill förändra till det bättre. Inomhus är de överens om att det är fint och bra, förutom toaletterna.

–  Men ute blir det inte att vi gör så mycket längre på rasterna, säger Sånja Evans Johansson.

Hon, Astina Haxhiu, Cornelia Fransson, Rebecka Ahlgren, Julia Palmqvist, Saga Sjölin och Moa Berglund har noga gått igenom hela skolgården. Från lekredskap till cykelställ och tak, och pratat med elever i olika åldrar om vad de tycker.

På Skogsgårdsskolan går barn från förskoleklass till sexan. Förskolan har en egen gård. BLT får en visning av tjejer som känner skolgården väl. Sånja, Astina, Cornelia, Rebecka, Julia, Saga och Moa pekar ut spikar som sticker upp ur gamla bräder efter hopp på en klätterställning, hål i en annan bräda, taggbuskar det går att fastna i, en söndrig bänk, trasiga mål och linjer i asfalten som har suddats ut.

–  Ibland fylls de i lite, men sedan blir det så där igen efter ett tag, säger tjejerna.

De saknar att ha en vaktmästare på skolan. Numera delar skolan på vaktmästartjänsten med andra skolor. En gång i veckan är det Skogs tur.

Det tar för lång tid att få saker fixade, tycker eleverna. Även om de tar upp dem i elevrådet eller säger till personalen på skolan.

–  Vi har pratat med eleverna att de ska hjälpa till och tala om, om de ser något som är sönder. Vi har också pratat om att om alla är rädda om sakerna, så håller de längre, säger rektor Ulrika Lundin, som följer med på rundvandringen.

De gamla gungorna fick plockas ner. Nya har köpts in, men det är lång leveranstid.

–  Det är bra att det görs en inventering nu på alla skolgårdar. Det ser vi fram emot, säger Ulrika Lundin.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.