1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elever blev sjuka av mögel i bostad

Sju elever på Blekinge folkhögskola i Bräkne–Hoby begär nu ersättning för att de tvingats bo i mögelskadade bostäder.
Ronneby • Publicerad 23 maj 2014

Eleverna bodde på internatet mellan augusti 2013 till mitten av april i år då de omedelbart tvingades lämna bostäderna på grund av mögel.

Eleverna hade då under flera månader försökt få problemet med dålig luft och lukt åtgärdade, men ingenting hände.

Eleverna kände trötthet, fick migrän, förkylningar och kände sig allmänt dåliga. När experten gjorde mätningar visade proverna att det var mögel vilket innebar omedelbar flytt.

Eleverna kontaktade Konsumentombudsmannen och fick information om att en lägenhet med mögel inte anses vara i brukbart skick. Hyresgästen ska ges skälig nedsättning av hyran under den tid bostaden är bristfällig. Folkhögskoleeleverna fick aldrig någon nedsatt hyra, trots att de påpekat problemen ett antal gånger.

Eventuell ersättning för problem som kan uppstå i ett senare skede, kan i så fall bli krav på skadestånd, enligt Konsumentverkets jurist.

Den utredning om folkhögskolans framtid som presenterades förra våren innebar bland annat att elevbostäderna skulle rivas och att helt nya skulle byggas. Det konstaterades också att bostäderna var dåligt isolerade. I dag finns det 72 platser på elevbostäderna, men den nya byggnaden ska inrymma drygt 50.

Totalt ska folkhögskolan byggas om för 150 miljoner av Landstinget Blekinge. Skolans verksamheter ska enligt utredningen bedrivas i huvudbyggnaden och i en tillbyggnad. Folkhögskolans profil ska bli inom hälsa och kultur.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.