GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Efter stök och bråk – Omar räddade fotbollsklubben

Problemet med stökiga ungdomar på Brunnsvallen gick så långt att tränare ville sluta.
Genom ett samverkansprojekt kom räddningen i form av Omar Kasir.
– Antingen gör vi det här projektet eller så har vi inga ungdomsledare kvar, säger Henrik Ingvarsson, ordförande för ungdomssektionen i Ronneby bollklubb.
Ronneby • Publicerad 18 oktober 2021 • Uppdaterad 26 oktober 2021
Mikael Håkansson, tränare i Ronneby BK och Omar Kasir, nystartsanställd resurs. Mikael vittnar om en ohållbar situationen innan Omar började arbeta på klubben. ”De var på väg att lägga ner, ledarna orkade inte längre” berättar han.
Mikael Håkansson, tränare i Ronneby BK och Omar Kasir, nystartsanställd resurs. Mikael vittnar om en ohållbar situationen innan Omar började arbeta på klubben. ”De var på väg att lägga ner, ledarna orkade inte längre” berättar han.
Foto: Marcus Palmgren

I början av året samlades RF-SISU, Ronneby BK, kommunen och BIU (Blekinge Integrations- och Utbildningscenter) för ett krismöte.

– Man ville tala om situationen som uppstått och varit under en ganska lång tid på Brunnsvallen. En situation som Ronneby bollklubb upplevde som ohållbar, säger Henrik Lövgren, chef för samhällskommunikation på BIU.

Tränare vittnade om mycket konflikter i samband med träning och matcher. Det fanns ett gäng ungdomar som uppehöll sig på Brunnsvallen och störde. De vägrade lämna planen, betedde sig illa och hotade tränare.

– Vi hade en tränare som berättade på mötet att han inte mådde bra, han funderade på att sluta. Att höra en tränare som lägger ner så mycket av sin fritid, som är en eldsjäl, säga så, det berörde alla på mötet, säger Henrik Lövgren.

Flera olika åtgärder hade prövats för att stävja stöket, men inget hade hittills lyckats.

De började tänka i nya banor och kom fram till att de ville anställa en resurs som skulle kunna bygga relationer med ungdomar och föräldrar.

– Vi började dammsuga området. Vem är den här fotbollsälskande personen som kan skapa relationer och kan arabiska?

De hittade honom i Omar Kasir, som sedan april arbetat på Brunnsvallen för att skapa goda relationer med ungdomar och föräldrar.

– Omar har varit perfekt. Han är med i fyra lag och stöttar med kommunikationen, säger Henrik Ingvarsson, ordförande i ungdomssektionen i Ronneby bollklubb.

Henrik Ingvarsson, ordförande för ungdomssektionen i Ronneby BK, vill behålla Omar Kasir som resurs.
Henrik Ingvarsson, ordförande för ungdomssektionen i Ronneby BK, vill behålla Omar Kasir som resurs.
Foto: Marcus Palmgren

Peter Parnfelt är föreningskoordinator på kommunen, han upplever en enorm skillnad sedan Omar Kasir påbörjade sitt arbete.

– Den stora skillnaden vi har sett är att helt plötsligt är det tyst från Brunnsvallen. Jag slipper komma till jobbet med massa ilskna, tråkiga mejl. Allting flyter på.

– Jag hade gärna sett en utveckling av projektet och att alla andra föreningar runt Brunnsvallen också är med.

Vad har hänt med de stökiga ungdomarna?

– De sköter sig. Så sent som i fredagskväll var Omar här nere och spelade fotboll med dem. De är här men det är ett helt annat klimat. Vi pratar med dem och vi hälsar, säger ordförande Henrik Ingvarsson.

Mohamad Farhat är samordnare för samhällsorientering på BIU. Han berättar att Omar pratade med ungdomarna och lyckades nå fram till dem, bland annat för att han har ett så trevligt sätt.

– Han är rätt person på rätt plats. Omar bor här i området, känner alla och är intresserad av idrott, säger Mohamad Farhat.

Hur är det att arbeta med det här projektet?

– Jag trivs jättebra, säger Omar Kasir som själv är gammal fotbollsspelare.

– Jag har spelat fotboll i 35 år, jag är en gammal man, skämtar han.

Omar kommer från Syrien och har bott i Ronneby sedan 2014.

– Jag känner alla ungdomar här i området.

Vad har du arbetat med tidigare?

– Jag har arbetat i sporthallen. Jag har också arbetat som skräddare i många år, både i Syrien och Sverige, säger Omar Kasir som tycker det är svårt att få jobb i Sverige.

Han är mycket glad över sin heltidsanställning som resurs.

Det finns dock ett stort 'men' i den här berättelsen. Omars kontrakt går ut den 31 december.

– Vi vill att projektet fortsätter. Men vem kommer finansiera det? frågar Mohamad som hoppas kommunen inser att man långsiktigt tjänar på att det finns en resurs.

Mohamad Farhat, samordnare för samhällsorientering på BIU och Omar Kasir, nystartsanställd resurs, arbetar för att fler i området ska delta i föreningslivet.
Mohamad Farhat, samordnare för samhällsorientering på BIU och Omar Kasir, nystartsanställd resurs, arbetar för att fler i området ska delta i föreningslivet.
Foto: Marcus Palmgren

Mohamad Farhat menar att det behövs mycket arbete när det gäller integrationen i området.

– Jag och Omar pratade med föräldrarna och sa att det var problem på Brunnsvallen; ”Era barn befinner sig där och stör tränare, de vet inte vad som gäller”. När vi började prata med dem så pratade föräldrarna med sina barn. De började förstå hur det funkar.

Mohamad menar att föreningslivet i Sverige är unikt och att många som kommer hit inte känner till hur det fungerar.

– Vi behöver förklara för dem vad som gäller. Föräldrarna behöver hjälpa till i föreningen, sälja lotter till exempel. Så funkar föreningslivet i Sverige. Man ska vara delaktig utan att få betalt.

– Man gör det för barnen, fortsätter Mohamad som menar att många föräldrar inte förstår vinsten i att barnen går med i en förening.

– Det är en process. Det behövs mycket jobb. I Syrien kan man också spela fotboll, men föreningslivet fungerar inte på samma sätt.

Hur vill du att projektet utvecklas?

– Det är bra om vi kan fortsätta. Det finns jättemycket att göra, bland annat när det gäller att sprida information till föräldrarna att de behöver vara delaktiga.

Ledarna, RF-SISU, BIU och Omar Kasir håller nu alla tummar för att projektet kan fortlöpa.

”Han är rätt person på rätt plats. Omar bor här i området, känner alla och är intresserad av idrott.”
Mohamad Farhat
Ronneby BK är mycket glada och nöjda över att Omars Kasirs arbete.
Ronneby BK är mycket glada och nöjda över att Omars Kasirs arbete.
Foto: Marcus Palmgren

Elin StålhandSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.