1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dyr elnota för att värma upp Bräkne Hoby kyrka

Vinterkylan spräckte budgeten för Bräkne Hoby församling. Årets elkostnader är inte färdigräknade än men kyrkorådets ordförande Aina Svensson (C) befarar att det är långt mer än de drygt 250 000 kronor man avsatt.
Ronneby • Publicerad 28 september 2010

Nu hoppas hon och övriga kyrkopolitiker att församlingen ska få godkänt och bidrag från länsstyrelsen och stiftet att kunna dra i gång en ombyggnad av värmesystemet.

Kyrkan i Hoby är en av de största i Sverige och har plats för 1 250 personer. Ett så stort kyrkorum kostar förstås att värma upp och just värmekostnaderna har diskuterats i flera år.

– Vi har hållit på att räkna på det. Men nu såg vi ju hur höga kostnaderna kan bli och känner att vi verkligen måste komma i gång och göra något åt det, säger Aina Svensson.

Problemet är att man måste värma upp kyrkorummet oavsett om där pågår verksamhet eller ej. Det finns många känsliga inventarier som inte klarar kyla och därför måste temperaturen hållas uppe hela tiden. Dessutom är kyrkan flitigt använd för konserter året runt.

För några år sedan drog man in fjärrvärme till församlingshemmet och tanken är att nu göra det till kyrkan också. I dag värms kyrkan upp genom direktverkande el.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.