1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Deras avtal ska stoppa sabbet

Sönderslagna fönster på Snäckebacksskolan kostar kommunen 100 000-tals kronor.
I år lägger polis och skola extra krut på att få bort skadegörelsen.
Gemensamma krafter sätts också in för färre stölder av mobiltelefoner på sporthallar och skolor.
Ronneby • Publicerad 29 januari 2013
Foto: 

Det finns uppmärksammade brott som tar mycket tid och polisresurser för att lösa.

Men många polisanmälningar gäller mindre händelser: en stulen cykel, en krossad ruta, eller en telefon som bara är borta.

Nog så förtretliga för den som utsatts, men leder ­sällan till en egen polis­utredning var för sig.

–Vi kallar dem för mängd-brott. De drabbar oss alla. Samverkansavtalet är ett sätt att kunna jobba med dem på ett bra sätt och få in flera aktörer, säger ­Anders Kjærsgaard, länspolismästare i Blekinge.

Skadegörelsen på Snäck har minskat efter att närpolis och kommun började jobba med dem. Kraschade fönster har ersatts med okrossbart glas. Men fortfarande smälls en och ­annan ruta. På fem år har 87 rutor fått bytas ut till en kostnad på runt 350?000 kronor totalt.

Målet inför 2014 är att skadegörelsen ska sluta helt.

–De områden vi sam­verkar kring är de där vi lyckas bättre om vi kan identifiera problemen tillsammans, i stället för att var och en kör sitt race, ­säger Anders Kjærsgaard.

Sedan länge har det funnits en del samverkan mellan polis och socialförvaltning. Det kan gälla insatser mot droger och ­alkohol, eller samtal med unga lagöverträdare.

Samverkansavtalet som förnyades och skrevs på i går gäller många fler områden och fler kommunala förvaltningar.

Både kommun och polis ska göra tillsyner på krogar och hos tobaksförsäljare. Trygghetsvandringar ska anordnas i bostadsområden eller på skolor.

Såväl polis som utbildningsförvaltning ska också anordna föreläsningar för elever och föräldrar om mobbning via sms och ­sociala medier.

Inför varje nytt år ­plockar närpolisen och det Brottsförebyggande Rådet i Ronneby kommun ut två områden att jobba extra med.

Förutom fönsterkrossande blir det i år fokus på stölder på fritidsanläggningar och skolor. Runt 70 anmälningar per år har registrerats de senaste åren. Framförallt är det smartphones som stöldanmäls.

Representanter från polis, utbildningsförvaltning och fritid och kultur ska nu hitta sätt att förhindra och minska stölderna på kommunala anläggningar. I första hand gäller det på Knut Hahnsskolan, i Ronneby sporthall, på Snäckebacksskolan, på Brunns­badet och i ishallen i Kallinge. Också Karl-Oskar-skolan ska ingå i satsningen.

Områden som berörs av avtalet

Trygghetsvandringar

Våld i nära relationer

Trygghetsmätningar

Evenemang och stor­helger

Alkohol och droger

Skola/Fritid- och kulturverksamhet

Medlingsverksamhet vid brott

Trafik

Källa: Samverkansavtalet för Brottsförebyggande arbete, mellan Ronneby kommun och Polis­myndigheten i Blekinge

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.