Deras avtal ska stoppa sabbet
Det finns uppmärksammade brott som tar mycket tid och polisresurser för att lösa.
Men många polisanmälningar gäller mindre händelser: en stulen cykel, en krossad ruta, eller en telefon som bara är borta.
Nog så förtretliga för den som utsatts, men leder sällan till en egen polisutredning var för sig.
–Vi kallar dem för mängd-brott. De drabbar oss alla. Samverkansavtalet är ett sätt att kunna jobba med dem på ett bra sätt och få in flera aktörer, säger Anders Kjærsgaard, länspolismästare i Blekinge.
Skadegörelsen på Snäck har minskat efter att närpolis och kommun började jobba med dem. Kraschade fönster har ersatts med okrossbart glas. Men fortfarande smälls en och annan ruta. På fem år har 87 rutor fått bytas ut till en kostnad på runt 350?000 kronor totalt.
Målet inför 2014 är att skadegörelsen ska sluta helt.
–De områden vi samverkar kring är de där vi lyckas bättre om vi kan identifiera problemen tillsammans, i stället för att var och en kör sitt race, säger Anders Kjærsgaard.
Sedan länge har det funnits en del samverkan mellan polis och socialförvaltning. Det kan gälla insatser mot droger och alkohol, eller samtal med unga lagöverträdare.
Samverkansavtalet som förnyades och skrevs på i går gäller många fler områden och fler kommunala förvaltningar.
Både kommun och polis ska göra tillsyner på krogar och hos tobaksförsäljare. Trygghetsvandringar ska anordnas i bostadsområden eller på skolor.
Såväl polis som utbildningsförvaltning ska också anordna föreläsningar för elever och föräldrar om mobbning via sms och sociala medier.
Inför varje nytt år plockar närpolisen och det Brottsförebyggande Rådet i Ronneby kommun ut två områden att jobba extra med.
Förutom fönsterkrossande blir det i år fokus på stölder på fritidsanläggningar och skolor. Runt 70 anmälningar per år har registrerats de senaste åren. Framförallt är det smartphones som stöldanmäls.
Representanter från polis, utbildningsförvaltning och fritid och kultur ska nu hitta sätt att förhindra och minska stölderna på kommunala anläggningar. I första hand gäller det på Knut Hahnsskolan, i Ronneby sporthall, på Snäckebacksskolan, på Brunnsbadet och i ishallen i Kallinge. Också Karl-Oskar-skolan ska ingå i satsningen.
Områden som berörs av avtalet
Trygghetsvandringar
Våld i nära relationer
Trygghetsmätningar
Evenemang och storhelger
Alkohol och droger
Skola/Fritid- och kulturverksamhet
Medlingsverksamhet vid brott
Trafik
Källa: Samverkansavtalet för Brottsförebyggande arbete, mellan Ronneby kommun och Polismyndigheten i Blekinge