1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Dementa lämnas ensamma på natten

Demenssjuka lämnas ensamma nattetid på låsta avdelningar i Kallinge.
Trots att en tjänst enbart ska vara för demensavdelningarna.
– Jag kommer att undersöka detta, säger Torill Skaar, äldreomsorgschef i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 11 september 2010

Det ska alltid finnas en anställd tillgänglig på natten på demensavdelningarna vid Olsgården i Kallinge. Men verkligheten ser annorlunda ut.

I praktiken kan de femton demenssjuka lämnas utan personlig tillsyn. Nattpersonalen har ytterligare tre avdelningar att ta hand om.

Det bekräftas också för BLT av personal på Olsgården.

Karina Johansson och Birgitta Grahn-Thorell har anhöriga på var sin avdelning på Olsgården. De är ofta på besök vid äldreboendet och har tidigare pratat om att uppmärksamma bristen på personal.

Båda har demenssjuka föräldrar som råkat ut för skador efter att ha ramlat omkull, olyckor som oftast skett under natten.

I veckan såg de SVT:s program Uppdrag Granskning om demensvården i Piteå kommun. Larm och låsta dörrar har fått ersätta personal på plats, och de kände igen sig.

Karina Johansson och Birgitta Grahn-Thorell är noga med att betona att de tycker att personalen på Olsgården är underbar, och gör ett bra jobb efter de förutsättningar som finns. Men det finns sällan tid för mer än det allra nödvändigaste.

– Det kan inte få vara så här. Då är det inte vård utan bara förvaring, säger de.

Torill Skaar, äldreomsorgschef i Ronneby säger att hon inte har fått några rapporter till sig om att demenssjuka lämnas utan personlig tillsyn på natten. Men att nattbemanningen och hur den används nu ska gås igenom.

– Det ska finnas en tjänst nattetid som är där hela tiden. Det är inte okej, om det inte är så, säger Torill Skaar.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.