1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Caspar skapar djur med motorsåg

Med vana rörelser manövrerar han sin motorsåg i den tjocka ekstocken.
På bara ett par minuter har Caspar Teglbjaerg sågat fram de första konturerna av ett sovande rådjurskid.
Ronneby • Publicerad 7 mars 2013
Foto: Charlotta Bäckström
Redan vid uppfarten till familjen Teglbjaergs hus i Björketorp, syns en välkomnande fågel i trä.
Redan vid uppfarten till familjen Teglbjaergs hus i Björketorp, syns en välkomnande fågel i trä.Foto: Charlotta Bäckström
Caspar Teglbjaerg samlar intryck från olika håll som han sedan använder i sina träskulpturer. Här har han gjort en häst med ryggen utformad till stol. I bakgrunden syns ett av hans senaste verk, lodjuret som sitter och spanar ut över skogen.
Caspar Teglbjaerg samlar intryck från olika håll som han sedan använder i sina träskulpturer. Här har han gjort en häst med ryggen utformad till stol. I bakgrunden syns ett av hans senaste verk, lodjuret som sitter och spanar ut över skogen.Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström
Caspar Teglbjaerg tar fram motorsågen för att förverkliga ännu en idé. Här ska ett sovande rådjurskid växa fram i den övre delen av ekstocken. Med några få snitt med sågen syns de första konturerna av rådjurets huvud.
Caspar Teglbjaerg tar fram motorsågen för att förverkliga ännu en idé. Här ska ett sovande rådjurskid växa fram i den övre delen av ekstocken. Med några få snitt med sågen syns de första konturerna av rådjurets huvud.Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström
En av Caspar Teglbjaergs första skulpturer resulterade i en örn som landar framför sitt byte. "Det här är en bild som jag har burit med mig under flera år. När jag var i norra Norge såg jag just det här, en örn som dök ner för att fånga en hare". Nu står den stora träskulpturen hemma på tomten i Björketorp.
En av Caspar Teglbjaergs första skulpturer resulterade i en örn som landar framför sitt byte. "Det här är en bild som jag har burit med mig under flera år. När jag var i norra Norge såg jag just det här, en örn som dök ner för att fånga en hare". Nu står den stora träskulpturen hemma på tomten i Björketorp.Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström
Caspar Teglbjaergs stora intresse är djur och natur, vilket han inspireras av i sin träkonst.
Caspar Teglbjaergs stora intresse är djur och natur, vilket han inspireras av i sin träkonst.Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström
Foto: Charlotta Bäckström
Caspar Teglbjaerg samlar intryck från olika håll som han sedan använder i sina träskulpturer. Här har han gjort en häst med ryggen utformad till stol. I bakgrunden syns ett av hans senaste verk, lodjuret som sitter och spanar ut över skogen.
Caspar Teglbjaerg samlar intryck från olika håll som han sedan använder i sina träskulpturer. Här har han gjort en häst med ryggen utformad till stol. I bakgrunden syns ett av hans senaste verk, lodjuret som sitter och spanar ut över skogen.Foto: Charlotta Bäckström
Ekorren Scrat, från filmen Ice Age, har fått en plats på familjen Teglbjaergs veranda. Och naturligtvis är ekollonet med.
Ekorren Scrat, från filmen Ice Age, har fått en plats på familjen Teglbjaergs veranda. Och naturligtvis är ekollonet med.Foto: Charlotta Bäckström

Hemma hos Caspar Teglbjaerg och hans familj i Björketorp, står flera träskulpturer utplacerade på tomten.

I hagen betar två hästar, en katt strövar över gräsmattan och någonstans hörs ljudet från en motorsåg vilket betyder att arbetet med en ny skulptur är i full gång.

Och det är just motorsågen som är Caspar Teglbjaergs arbetsredskap när han låter sina figurer, i olika storlekar, ta form i gigantiska timmerstockar.

– En vacker dag hoppas jag på att kunna jobba med det här så att jag kan livnära mig på det, säger han.

Han menar att det är viktigt att alla skulpturerna är sågade i ett enda stycke. Oavsett om de är stora eller små så får det inte vara några misstag som gjorts med sågen.

– Visst gör jag misstag men de ställer jag undan. Sedan tittar jag på dem då och då och kommer ihåg hur jag inte ska göra.

Trots att Caspar Teglbjaergs samling av träskulpturer växer, vill han inte kalla sig konstnär.

– Det här är ingenting som jag lever på. Jag har inga konstnärsskolor bakom mig och jag är inte känd. Men visst är drömmen att kunna leva på det här, säger han och förklarar att det här är något som han gör för att det är kul.

Han fick idén när han såg en film om motorsågskonst på Youtube. Och eftersom han alltid är redo att lära sig något nytt, kände han att han själv ville prova.

Och med den konstnärlig ådra som han har, märkte han att det här var något som han ville fortsätta med.

För Caspar Teglbjaerg handlar det nu om att bli ännu bättre och att hela tiden skaffa ännu större utmaningar än den förra.

Så fort tillfälle ges går han ut på tomten och sågar av en lagom stor bit av en stock för att därefter dra igång motorsågen.

Han tar ofta sin fru och sina två söner till hjälp i förberedelserna och tillsammans diskuterar de om vad nästa skulptur ska föreställa.

Caspar Teglbjaerg, som ursprungligen kommer från Danmark, är en man med många talanger och med ett stort nytänkande. Han provar sig gärna fram och när han får en idé då, försöker han också genomföra den.

Nu befinner han sig i en period i livet, när det finns tid för det konstnärliga skapandet. Efter att under en tid ha pendlat till arbetet i Danmark, bestämde han sig för att vara hemma mer med familjen. Och i väntan på att nu hitta ett arbete i Sverige, använder han tiden till något kreativt.

– Min pappa brukade alltid säga: "Det spelar ingen roll vad du gör, bara du gör något"

Och de orden har Caspar burit med sig genom åren.

– Eftersom jag är arbetslös måste jag ha något att göra. Det går inte bara att låta tiden gå, menar han.

Den 49-årige dansken har gjort mycket genom livet. Dels har han arbetat som snickare och han har under flera år arbetat med djur.

Det är två områden som han nu har lyckats kombinerar i sin relativt nyfunna hobby.

– Jag blir fascinerad av när något växer fram i jobbet.

Och visst växer skulpturerna fram med de snitt han gör med sågbladet. Till de små detaljerna, en glimt i ett öga eller skiftningar i en fågels fjäderskrud, använder han ett stämjärn eller en kniv.

Varje litet snitt med sågen, förklarar han, kan få ögon och uttryck att förändras.

Det som Caspar Teglbjaerg vet säkert är, att han kommer att fortsätta med sina skulpturer.

– Oavsett vad det leder till så ger det sågspån till hästarna, ved till spisen och ro i sinnet. Och så är det så kul!

Caroline Lindheimer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.