1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blekinge får 18 miljoner till naturvård i skärgården

Blekinge får 18 miljoner för att återskapa naturen i skärgården. Fyra svenska kustlän samarbetar i ett femårigt EU-projekt kring betesdjur och gallring.
Ronneby • Publicerad 10 september 2010

Det finns Natura 2000-områden ute i skärgården i Blekinge som växer igen. Men det ska EU-projektet GRACE kunna åtgärda genom röjning, gallring och användningen av betesdjur ute på öarna. Får eller nötdjur ska kunna göra det dagliga jobbet sedan gräs och blomsterängar återskapats.

– Vi kan växla upp de pengar vi får från Naturvårdsverket med hjälp av EU-pengarna, och får en bättre möjlighet att arbeta med skärgårdsmiljöerna. Det finns mycket höga naturvärden som ädellövsskogar och fantastiska träd, säger Lotta Bergström, projektkoordinator för GRACE vid länsstyrelsen i Blekinge.

GRACE står för Grazing and Restoration of Archipelago and Coastal Environments. Projektet leds av Västra Götalands län i samarbete med Blekinge, Stockholms län och Halland.

Sammanlagt får de fyra länsstyrelserna 85 miljoner under tiden november 2010 till 2016.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.