1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Åttorna vill ha kvar praon

Klasskompisarna Sally, Sofie och Elise i årskurs 8 vill ha kvar praon. De har samlat in 221 namn på Snäckebacksskolan som stöder kravet att praon ska vara kvar.
– Utan prao får vi inte veta hur det är att jobba på riktigt.
Ronneby • Publicerad 8 mars 2013
Foto: 

Elise Lehrman, Sofie Jönsson och Sally Williams nöjde sig inte med att plötsligt få beskedet att det inte skulle bli något praktisk yrkesorientering, Prao, för dem under vårterminen.

– Vi fick veta i höstas att vi skulle få något annat i stället.

– Vi blev besvikna, arga och ledsna, säger de tre klasskamraterna.

Sofie Jönsson blev extra besviken eftersom hon redan skaffat sig en prao-plats på sitt gamla fritis på Fredriksbergsskolan. Sally Williams och Elise Lehrman hade båda sett fram emot att få prao hos en veterinär, eftersom det är jobbet de drömmer om.

– Att vara på en arbetsplats är att lära sig ta ansvar och hur det är i vuxenlivet. Det kan man aldrig få med temadagar och studiebesök.

Klasskamraterna bestämde sig för att visa politikerna vad de tyckte om att ta bort praon i årskurs 8. De startade en namninsamling på Snäckebacksskolan för att få behålla praon. Elever i årskurs 7 och 8 skrev på och 30 personer i personalen har också skrivit under.

– Vi har också skrivit ett upprop till kommunens företagare, berättar Elise Lehrman, Sofie Jönsson och Sally Williams.

– Uppropet ligger nu ute på kommunens websida efter att vi kontaktat näringslivskontoret.

I uppropet skriver eleverna att de tycker det är tråkigt att företagen inte har möjlighet att ta emot eleverna. Utan prao får de ingen erfarenhet av att jobba på riktigt. De informerar också om att de samlat in en massa namn för att behålla praon.

– Det blir också svårare sedan när vi ska söka jobb på riktigt, säger eleverna. Med prao så vet ju arbetsgivaren lite om hur vi jobbar, så därför skulle företagen också vinna på att ha praon kvar.

Sally Williams, Sofie Jönsson och Elise Lehrman föreslår att eleverna i årskurs 7 erbjuds temadagar med besök av företag på skolan. Praon behålls som tidigare i årskurs 8 liksom i årskurs 9.

– Vi hoppas i alla fall att de som kommer efter oss får prao i åttan. För oss känns det kört, säger Elise Lehrman, Sofie Jönsson och Sally Williams.

– Nu kämpar vi för alla andra som kommer efter oss.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.