1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Blekingebo misstänks ha bedrivit ”vapenfabrik”

Polismannen vittnar om oändligt mycket vapendelar och en känsla kring att Kallingebon tillverkade både vapen och narkotika.
Nu åtalas mannen för en rad brott. Bland annat misstänks han ha förberett sprängning med dynamit.
KALLINGE • Publicerad 22 maj 2019

Det var i slutet av november som en rutinpatrullerande polispatrull fattade misstankar kring en bil i Hasselstad. Vid en snabb fordonsslagning visade det sig att ägaren saknade körkort.

När polisbilen började följa efter ökade den misstänkta föraren farten. Efter en kortare biljakt valde han till slut själv att blinka höger och stanna.

”Föraren sa direkt att han saknade körkort och att han först tänkt köra ifrån oss. Men att han sen tyckte att det inte var värt det”, rapporterar polismannen.

Föraren, en Kallingebo i 30-årsåldern, visade tecken på narkotikapåverkan. Polisen valde därför att göra en husrannsakan. Vid tillslaget fann man stora mängder vapendelar och rester av misstänkt narkotika. Enligt polisen var känslan att mannen tillverkade både vapen och narkotika.

Bland annat fann man en pistol med uppborrad pipa, ett elchockvapen samt 63 patroner - en del nedgrävda på tomten. Vid undersökningen av bostaden hittades också torra stjälkar och krossat växtmaterial klassat som cannabis.

Pistolen som hittades saknade dock slutstycke och tändstift och efter polisens undersökning kom den att anses som en replika. Däremot menar åklagaren att vapenmanualer och särskild sökhistorik i mannens dator bevisar att han ägnat sig åt bearbetning av vapen.

Förutom skjutvapen och narkotika fann polisen också sprängmedel i bostaden. Över två kilo dynamit hittades och enligt åklagaren har mannen haft uppsåt att använda dem för att begå brott. Förutom kvitton och en sprängämneshandbok hittade polisen datorsökningar som tydde på att Kallingebon planerat en explosion.

Nu åtalas mannen för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han åtalas samtidigt för flera fall av ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri.

Han nekar till vapenbrotten med motiveringen att pistolen och elchockvapnet inte är licenspliktiga. Patronerna som hittades är inte hans och de misstänkta cannabisplantorna hade ännu inte blommat - vilket enligt mannen innebär att det inte finns något illegal substans. Han erkänner däremot att han kört utan körkort och narkotikapåverkad.

Samtidigt åtalas också en kvinna i 20-årsåldern för vapenbrott misstänkt för att ha haft ett gevär på samma adress utan att ha rätt till det.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.