1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Årets företagare tillverkar grytor

Martin Johannessons järngrytor har nått framgångar både i Sverige och i Europa.
Nu har de även lett till att tillverkaren fått ett fint pris – Årets företagare 2013 i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 27 maj 2014
Martin Johannesson har drivit Ronneby Bruk sedan 1997. Hans järngrytor är kända både i Sverige och i Europa.
Martin Johannesson har drivit Ronneby Bruk sedan 1997. Hans järngrytor är kända både i Sverige och i Europa.Foto: Thomas Persson

Årets var 1997 när Martin Johannesson tog över Ronneby Bruk. Han var platschef i Ronneby då, men valde att fortsatte traditionen med gjuteriverksamhet på orten fast i egen regi.

Under de senaste åren har han utvecklat en helt ny typ av järngrytor, en lättviktsvariant med samma egenskaper som den gamla herdeliga stekgrytan, men bara hälften så tung.

Det blev något av en revolution inom järngjutningsindustrin och Martin Johannessons kombination av tradition och modern teknik blev en framgångssaga.

– Han har hållit en gammal gjutningstradition kvar i bygden och hans sätt att jobba med sitt varumärke har bidragit till att även Ronneby är känt ute i Europa, säger Willy Persson från Företagarna.

Han tillägger också att det är det finaste pris en företagare i Ronneby kan få även om det inte är några pengar involverade. Priset består av en statyett, ett diplom och blommor.

– Men det är äran som är det finaste, säger Willy Persson.

Martin Johannesson går nu vidare till regionfinalen som omfattar företagare från både Blekinges och Skånes kommuner. Och i september avgörs riksfinalen i Stadshuset i Stockholm under pompa och ståt.

– Vi har aldrig haft någon företagare i Ronneby som vunnit riksfinalen. Men vi tror på Martin Johannesson, säger Willy Persson.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.