1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

10-åriga Hilda räddade huset

10-åriga Hilda Svensson var ensam hemma när det började ryka och lukta bränt från köket.
Hon gjorde allt rätt och får nu beröm av brandkåren.
Ronneby • Publicerad 25 mars 2013
Hilda Svensson tog sig snabbt ut ur huset och mötte upp brandkåren när det började ryka ur den söndriga mikrovågsugnen.
Hilda Svensson tog sig snabbt ut ur huset och mötte upp brandkåren när det började ryka ur den söndriga mikrovågsugnen.Foto: Bengt Pettersson
Foto: Bengt Pettersson

Hilda Svensson var utsvulten när hon kom hem från en lång skoldag i torsdags. De första två pizzabullarna klarade sig utmärkt i mikron, men tredje omgången

– Jag satte mikrovågsugnen på en eller två minuter. När mikron pep och var klar gick jag in i köket som var fullt med grå rök, berättar Hilda Svensson när vi träffar henne hemma i villan i Ronneby.

Mikron hade gått sönder. Hon visar med armrörelser hur röken täckte stora delar av köket.

– Jag fick panik och blev jätterädd att hela huset skulle brinna upp.

Hilda ringde pappa Mårten på jobbet som kunde larma räddningskåren. I väntan på hjälp sprang Hilda ut ur huset och ställde sig i närmaste vägkorsningen för att vinka in brandbilen och ta skydd från röken. Därifrån kunde hon höra sirenerna när de närmade sig genom trafiken.

Brandmästare Torbjörn Svensson, som är Hildas farbror, var på gymmet när larmet nådde honom klockan 16:40 på torsdagseftermiddagen.

– Jag kände igen adressen, så det var sådär lagom kul att få den. När vi kom fram stod hon utanför huset med telefonen i handen.

Enligt honom agerade Hilda helt suveränt genom att möta upp brandkåren utanför.

– För det första vet vi att hon är ute och att det inte är någon annan kvar i huset. Samtidigt kan hon berätta för oss var det brinner om det är ett stort hus, säger Torbjörn Svensson.

Med hjälp av en röksug har lukten försvunnit från villan, men några mikrovågsugn finns här inte längre. Den står på verandan med en sotsvart pizzabulle i.

Hilda klarade av situationen bra, men blir ledsen av att tänka på vad som hände.

– Jag vågar inte vara hemma själv nu. Pappa säger att precis som när man trillar av en häst ska man upp på den direkt, så jag ska vara hemma själv i morgon igen.

Daniel Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.