Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Osby

Anna-Karin, 52, är försvunnen – stort sök på Gran Canaria

Imorgon klockan 11 spansk tid inleds en stor sökinsats efter försvunna Anna-Karin Bengtsson, 52 år, från Osby.
– Vi hoppas och tror på en stor uppslutning, säger insatsledaren Kajsa Berggren i frivilligorganisationen Fikk Sweden.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Osby/Playa del Ingles • Publicerad 21 april 2023
Bild på Anna-Karin Bengtsson
Bild på Anna-Karin BengtssonFoto: Privat

Kajsa Berggren står på Oslos flygplats där hon mellanlandar för att ta sig till Las Palmas.

– Jag och insatsledaren Karl-Fredrik Hellmann landar 16.20 på Gran Canaria. Då kommer vi att träffa Anna-Karins anhöriga som redan är på plats. Där kommer vi att gå igenom det vi vet hittills samt bilda oss en uppfattning om miljön och naturen därnere inför vår stora sökinsats som kommer att göras med start klockan 11 på lördag, spansk tid. Mötesplats och sådant bestämmer vi ikväll, säger Kajsa.

Annons

Hur går sökinsatsen till?

– Vi gör som vi brukar göra hemma i Sverige och kallar till oss allmänheten för att samordna en sökinsats. Hemma i Sverige finns resten av sökgruppen från Fikk Sweden med online. Det är sex personer till som jobbar med att ta fram kartor, fixa flyers och hålla kontakt med våra sponsorer, säger Kajsa Berggren.

Anna-Karins anhöriga har initierat en insamling av pengar till frivilligorganisationen Fikk Sweden för att de ska kunna ha resurser att åka ner.

Hur mycket har ni fått in?

– Det vet jag inte. Tillräckligt för att kunna täcka flygbiljetter och boende för oss två. Vi jobbar helt ideellt. Det är våra omkostnader vi behöver pengar till, säger Kajsa Berggren.

Behöver ni mer pengar?

– Det vore vi tacksamma för. Vi har hotell bokat till måndag. Men vi kan ju behöva hålla igång sökinsatsen längre än så, säger Kajsa Berggren.

Fikk Sweden brukar ordna sökinsatser efter försvunna personer som varit borta länge och där polisen eller andra organisationer inte gör några eftersök längre. De hjälper också till vid kriser och katastrofer med service och stöd.

”Det här första gången vi åker utomlands för en sökinsats. När Anna-Karins anhöriga hörde av sig kände vi att vi bara ville ner och hjälpa till.”
Kajsa Berggren, FIKK Sweden

– Det här första gången vi åker utomlands för en sökinsats. När Anna-Karins anhöriga hörde av sig kände vi att vi bara ville ner och hjälpa till. Så vi startade insamlingen. Många sponsorer. Både privatpersoner och företag nere på Gran Canaria har bidragit med pengar, säger Kajsa Berggren.

Enligt Kajsa Berggren undersöker Fikk nu om en svensk sökhund kan plockas ner för att hjälp till i sökandet.

Annons

Anna-Karin Bengtsson for ner till sin lägenhet i Playa del Ingles ensam i slutet av mars och har inte hört av sig till anhöriga sedan 9 april. 12 april anmäldes hon försvunnen till svensk polis. Både spansk och svensk polis är inkopplade i sökandet. Svensk polis har även gjort en internationell efterlysning. Hittills finns det inte någon misstanke om brott enligt svensk polis.

Fakta

Fikk, Frivilliga insatser i kris och katastrof

Fikk, Frivilliga insatser i kris och katastrof, är en svensk frivilligorganisation som gör stödinsatser åt samhällsresurser och räddningstjänst vid kriser. Den grundades 2016 av Peder Schillerström, som tidigare varit medgrundare till bland annat Missing People Sweden, för vilken han också var ordförande.

Fikk vill vara med och samordna frivilliga som vill göra insatser under alla typer av katastrofer, som större bränder, stormar och översvämningar samt hjälpa till vid sökinsatser av försvunna personer. De är en nationell organisation utan lokalavdelningar och utbildar insatsledare som verkar över hela landet.

Fikk finansieras av frivilligbidrag och sponsorintäkter. De har som målsättning att insatsledarna ska ersättas för sina insatser motsvarande inkomstbortfallet som det medför.

Årsskiftet 2020/2021 avslutades Fikk, och ombildades som FIKK Sweden 2021-02-05. Den nya organisationen har ingen anknytning till Peder Schillerström eller de som satt i styrelsen för FIKK.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons