1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vill locka fler turister

En hängbro över Mörrumsån, en ångbåtsled mellan Huseby och Ålshult, eller varför inte en göra en cykelled av den gamla Karlshamn- och Vislandabanan?
Det är några ideer som kan bli verklighet om projektet Ekomuseum Mörrumsån går i lås.
Olofström • Publicerad 21 januari 2002

Den ekonomiska föreningen Mörrumsåns kultur- och industriminnes ekonomisk förening, har hållit ett möte för att i grova drag presentera hur det nya projektet skulle kunna genomföras.

Föreningen har som syfte att sätta fart på ekonomin i området mellan Mörrumsåns dalgång, från kusten i söder till Huseby i norr. Mötet vände sig till föreningens 50-tal medlemmar, som alla sysslar med turism. På plats fanns även representanter från Blekinge och Småland länsmuseer, länsstyrelserna för Blekinge och Kronobergs län, och de fyra kommunerna Olofström, Karlshamn, Tingsryd och Alvesta.

- Det var ett viktigt möte. Målet är att göra området till ett primärt besöksmål. Så att "åka till Mörrumsåns dalgång" blir ett lika känt begrepp som att "åka till Öland" eller Gotland, säger Anders Randver, ordförande i den ekonomiska föreningen.

Upplevelseindustrin

Projektet är tänkt att delas upp i två steg. I den första etappen ska de inblandade på papper utforma hur alla ideer ska se ut. Det ska jobbas fram under året. Nästa år och tre år framåt är det tänkt att planerna ska omsättas till verklighet.

Projektet Ekomuseum Mörrumsån ska vara ett näringlivsprojekt som ska sätta fart på företagandet i området. Det är främst upplevelseindustrin som parterna är ute efter. Tanken är att utnyttja de natur- och kulturresurser som dalgången har i form av kanotleder och fiskemöjligheter. Men också att att hitta vägar att på ett spännande sätt återge de myter och legender som omger området.

Beslut i februari

- Mörrumsån är ju känt som varumärke för alla svenskar. Det är något vi ska utnyttja, säger Anders Randver.

Den 13 februari kommer projektet att presenterats för projektledningen. Den består av representanter från samtliga inblandade, bland annat kommunalråden från de fyra kommunerna. Projektledningen ska då fatta beslut om planerna ska sättas i verket eller inte.

Bettina Bettenhausen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.