1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Vi kan inte lämna landet utan vår son"

Det är i dag över två veckor sedan 15-årige Haik Barseghjan från Armenien försvann från sin skola i Olofström.
- Min son är psykiskt sjuk, säger pappan Alik Barseghjan uppgivet. Vi berättade det för Migrationsverket när vi kom hit, men det är det ingen som har brytt sig om.
Olofström • Publicerad 14 september 2002
Foto: CARINA LODGE Orolig för sonen. Alik Barseghjan säger att sonen Haik har psykiska problem, men att ingen på Migrationsverket tagit hänsyn till den uppgiften. I dag har sonen varit försvunnen i över två veckor.
Foto: CARINA LODGE Orolig för sonen. Alik Barseghjan säger att sonen Haik har psykiska problem, men att ingen på Migrationsverket tagit hänsyn till den uppgiften. I dag har sonen varit försvunnen i över två veckor.Foto: 

Via tolk berättar pappan för BLT att sonen fick behandling för sina psykiska problem när familjen vistades i Norge.

- Migrationsverket säger att vi ska få hjälp i Sverige också, men först sedan vi fått uppehållstillstånd.

Själv lider han av en nervskada i ryggen som gör att han har svårt att röra sig. Även han fick behandling i Norge.

- Men i Sverige säger de nej, först måste vi få tillstånd att stanna.

Var uppriven

Haik Barseghjan hann gå i Borgensskolan i två veckor innan han försvann. Enligt tidigare uppgifter till polisen var pojken upprörd och uppriven. Familjen hade nyligen fått veta att de fått avslag på sin asylansökan i Sverige.

Alik Barseghjan riktar också kritik mot handläggningen av familjens asylansökan.

- Jag fick veta att avslaget kom den 13 augusti, men vi fick beskedet först två veckor senare, den 27:e. När jag frågade varför sa handläggaren att de inte haft tid att överlämna det till oss. Men det är konstigt, eftersom vi brukar gå till Migrationsverket varje dag och se om det kommit någon post till oss.

- Först sa de åt oss att vi inte kunde överklaga beslutet, men jag åkte till Malmö och fick tag i en advokat som hjälpte oss att överklaga till sist.

- Nu säger de åt oss att vi ska lämna landet, men hur ska vi kunna göra det när vår son är försvunnen? Vi kan inte åka utan honom. Vi är ju en familj.

Alik Barseghjan berättar att familjen har varit på flykt från sitt hemland Armenien i fjorton år, där ett av de tre barnen dog.

Haik och hans tvillingbror var ett år gamla när familjen sedan flydde till Ryssland. Där stannade familjen i tio år innan man först åkte vidare till Danmark och sedan till Norge. Inget av länderna har gett familjen rätt att stanna.

Alik Barseghjan berättar att han är assyrier och hans hustru ursprungligen kommer från Azerbadjan.

Stora motsättningar

- Vi flydde på grund av kriget och vi kan inte åka tillbaka eftersom vi kommer från olika länder. Det blir stora problem för oss om vi återvänder. Även om det inte är krig i Armenien just nu så är faran alltid stor att kriget ska blossa upp igen. Motsättningarna är stora.

Alik Barseghjan säger att han och hans familj inte vill känna sig som luffare längre. 14 år på flykt till olika länder räcker.

- Vi bodde två och ett halvt år i Danmark och 15 månader i Norge. Våra barn har lärt sig språket i de båda länderna och fått många vänner.

- Vi har inga rötter någonstans. När barnen precis börjat lära sig ryska, då flydde vi till Danmark, när de börjat lära sig danska, fick vi fly igen. Jag tror att pojken fått sina psykiska problem under den här tiden. Han är ett känsligt barn, men annars som vilket barn som helst i den åldern. Han tycker om att spela fotboll och att vara ute på Internet.

Väl mottagna

Alik Barseghjan säger att han inte vet var hans son befinner sig. Hans högsta önskan nu är att pojken kommer till rätta.

- Vi går till polisen flera dagar i veckan och frågar vad som händer. Där blir vi mycket väl mottagna, säger Alik Barseghjan.

Carina Lodge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.