1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Vi i facket kan inget göra"

Facket kan inte påverka uppsägningarna. Beklagligt men oundvikligt, menar Lärarförbundets ordförande Gunnar Torell.
Olofström • Publicerad 21 september 2006
Foto:Paola Nordgren Korrekt process. Processen har rent fackligt gått rätt till, menar Lärarförbundets ordförande Gunnar Torell.
Foto:Paola Nordgren Korrekt process. Processen har rent fackligt gått rätt till, menar Lärarförbundets ordförande Gunnar Torell.Foto: 

- Det är klart att vi kände till beslutet. Vi har ju förhandlat, men elevantalet minskar i hela landet och i detta läget kan vi inte göra mer, säger Gunnar Torell.

Han förklarar även att ett antal lärare återinträder i tjänst efter tjänstledighet. Detta sker till vårterminen och ökar antalet anställda.

Att det faller sig så att åtta fast anställda får gå, men obehöriga vikarier stannar kvar är i detta fallet inget facket kan göra något åt, menar Gunnar Torell.

- Fasta tjänster ges inte till obehöriga och de reglerna följer kommunen. Vikariaten till de obehöriga är tidsbegränsade och när de går ut annonseras tjänsten ut igen. Från fackets sida kommer vi att bevaka alla lärartjänster som kommer ut. De uppsagda lärarna har företrädesrätt under nio månader.

Är det rimligt att säga upp obehöriga vikarier och erbjuda de uppsagda lärarna jobben?

- Normalt sett gör man inte det. Vikariatet löper den tid man har, men det finns en möjlighet. Detta är dock upp till arbetsgivaren, säger Gunnar Torell.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.