1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

”Vi går på knäna nu”

Det är fullt upp och lite till att göra på Susekullen.
300 besökare i veckan och asylsökande som behöver hjälp gör att personalen inte räcker till.
– Vi går på knäna nu, säger fritidsgårdens föreståndare Tomislav Mamic.
Olofström • Publicerad 8 mars 2013

Varje dag besöker ett 20-tal vuxna flyktingar Susekullen. Det är främst asylsökande från Balkan, Afghanistan och Syrien som kommer dit.

Tomislav Mamic och hans kollega som är vikarierande fritidsledare hjälper dem med allt ifrån pappers­exercis till kontakt med myndigheter och integrationen.

– Många sitter hemma och har ingenting. Den ­sociala integrationen med andra människor hos oss är viktig, säger Tomislav Mamic.

Flyktingarna som kommer till Susekullen får lära sig att prata svenska och några har varit med ute och fiskat. Tomislav Mamic menar att det finns en hel del till att hitta på.

– Man kan göra mycket mer i ett tidigt skede. De som kommer i dag är framtidens Olofström, säger ­Tomislav Mamic.

Men han förklarar att det är svårt att göra mer då de bara är två i personalen. Den övriga verksamheten som dans, musik och fiske har också ökat mycket de senaste åren, vilket gör att det blir ett högt tryck på personalen.

– Vi behöver minst en till. Vi går på knäna nu, säger Tomislav Mamic och förklarar att det är engagemanget som får dem att ­orka med.

Hur länge klarar ni er på engagemanget?

– Så länge man ser utveckling – då är det en ­sådan belöning som ett ­lönekuvert inte kan ge.

Kommunalrådet Sara Rudolfsson (S) känner till att personalen på Suse­kullen har mycket att göra.

Är det något ni jobbar för att lösa?

– Ja. De bedriver en jättebra verksamhet på Susekullen och jag känner till deras verksamhet mot flyktingar. Det är väldigt positivt och jag har varit på besök där. Mig veterligen finns det en motion om ­detta, så självklart ska vi titta på det och behandla den, säger hon.

Motionen som hon nämner är Moderaternas, undertecknad av Marianne Eriksson. BLT har tidigare berättat att Moderaterna i Olofström vill att Suse­kullen ska få 200?000 kronor extra i bidrag.

–Vi ska behandla motionen och se över möjligheterna, säger Sara Rudolfsson.

Towe Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.